Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η (ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ) ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟ ΣΠΡΕΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ


Να ξεφυγουμε λιγο απο τον κορωνοιο ;

Καθε σπιτι που εχει μικρα παιδια, εχει και καποιο (ή μάλλον καποια) σπρει για την μυτουλα στο φαρμακειο του σπιτιου. Η παρομοια εμφανιση τους αλλα και η αποθηκευση τους στο ιδιο σημειο του σπιτιου δημιουργει συχνα συγχυση στο «ποιό να χρησιμοποιήσω και πότε»

📍Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτά τα σπρέι σε τρεις μεγάλες κατηγορίες :
α)στα σπρέι του φυσιολογικού όρου,
β)τα αποσυμφορητικά και
γ) σε εκείνα που είναι ρινικά στεροειδή
Στην πραγματικότητα κανένα σπρέι δεν είναι το ίδιο με το άλλο και έχουν εντελώς διαφορετική χρησιμότητα όπως ακριβώς και κάθε μπούκωμα έχει διαφορετική αιτιολογία.

📍 Τα σπρέι του φυσιολογικού όρου έχουνε κυρίως μηχανική δράση απομακρύνοντας τις εκκρίσεις από την ρινική κοιλότητα του παιδιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια πολλές φορές την ημέρα, αλλά δεν θα ελαττώσουν το οίδημα της μύτης ούτε και θα αντιμετωπίσουν το υποκείμενο αίτιο το οποίο ευθύς εξαρχής δημιούργησε το μπούκωμα στο παιδί.

📍 Τα αποσυμφορητικά προκαλούνε αγγειοσύσπασή με αποτέλεσμα να στεγνώνουνε την μύτη και να προσφέρουνε γρήγορη ανακούφιση. Η δράση τους όμως διαρκεί για λίγες μόνο ώρες και έχουν έναν περιορισμό στην χρήση τους όσον αφορά τον αριθμό των ημερών. Τα χρησιμοποιούμε επομένως πρόσκαιρα και μόνο ανακουφιστικά.

📍 Τα ρινικά στεροειδή από την άλλη είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα. Ανακουφίζουν ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και το υποκείμενο αίτιο ελαττώνοντας την φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Είναι γενικά ασφαλή αλλά απαιτείται όμως καθημερινή χρήση και θεραπεία που διαρκεί από εβδομάδες έως και μήνες.  Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγία γι’ αυτό και κατά την χρήση τους δεν συστήνεται να τα κατευθύνουμε προς το διάφραγμα.

Δεν είναι λοιπόν όλα ίδια (ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι) και δεν μπορεί να χρησιμοποιείς το «λάθος σπρει» και να αναμένεις το σωστό αποτέλεσμα. Όπως έλεγε κι ένας αγαπημένος Καθηγητής : Παιδιατρική είναι να υπηρετείς το παιδί με την «τέχνη του ακριβώς» , ποτέ με «του περίπου».

 Ωραίο, πολύ ωραίο... όπως και όλα τα ανέφικτα!

 Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα κάθονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :