Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Και όμως : Η βιταμίνη D λείπει από τα Ελληνόπουλα !


Αυτό που γνωρίζαμε ήδη : Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας που υποβοηθά την σκελετική ανάπτυξη του οργανισμού. Λόγω αυτού, στα παιδιά μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γνωρίζουμε ακόμη ότι μπορούμε να την πάρουμε εξωγενώς από συμπληρώματα ή τροφές ή και να φτιάξουμε την δική μας βιταμίνη D  από τον ήλιο.

Αυτό που κατανοήσαμε τα τελευταία λίγα χρόνια : Τα επίπεδα βιταμίνης D  που ουσιαστικά ένα παιδί προσλαμβάνει από το ημερήσιο διαιτολόγιο του είναι μικρά. Ακόμη, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών, μπλοκάρει μεν τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, αλλά μαζί με αυτές ουσιαστικά μπλοκάρει και την μετατροπή της προβιταμίνης που βρίσκεται στο δέρμα μας. 

Αυτό που προσπαθούμε να διαπιστώσουμε : Η συζήτηση γύρω από την βιταμίνη D είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ολοένα πολυπλοκότερη. Υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια ένας μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας και έρευνας που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D δεν είναι απλά «για τα κόκκαλα» όπως πιστεύαμε. Ο ρόλος της απλώνεται στο ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό, αλλά και στον μεταβολισμό του οργανισμού μας.

Τι ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στα Ελληνόπουλα ;
-          Τα παιδιά μας περνούν ολοένα και λιγότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους. Η τηλεόραση και το τάμπλετ έχουν αντικαταστήσει την αλάνα, την γειτονιά, το προαύλιο του σχολείου στο οποίο παίζαμε με τις ώρες μπάσκετ όταν είμασταν εμείς παιδιά.
-          Η κατάχρηση του αντηλιακού από τους ανοιξιάτικους ακόμη μήνες.
-          Η χαμηλή συμμόρφωση των γονέων στην καθημερινή χορήγηση βιταμίνης D που συστήνεται στα βρέφη. 

 Αποτέλεσμα εικόνας για βιταμινη d επιπεδα αμερικανικη

Οι συχνές ερωτήσεις γύρω από την βιταμίνη D

«Θηλάζω. Γιατί πρέπει το μωρό μου να πάρει βιταμίνη D Το μητρικό γάλα αδυνατεί συνήθως να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους σε βιταμίνη D, η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται εξωγενώς. Τα βρέφη έχουν ημερήσιες ανάγκες μεγαλύτερες των 400 iu σε βιταμίνη D ημερησίως. 

«Και γιατί να μην την πάρω εγώ και να περάσει στο μωρό μέσα από το γάλα μου;»
Η βιταμίνη D δεν φτάνει σε ικανοποιητικές συγκεντρώσεις στο μητρικό γάλα. Για να πιάσει τα κατώτερα αποδεκτά επίπεδα, φαίνεται ότι η θηλάζουσα πρέπει να λαμβάνει τεράστιες ποσότητες εξωγενώς που κατά περίπτωση μπορεί να υπερβαίνουν τις 6.000 μονάδες ημερησίως !

«Το δικό μου μωρό πίνει βρεφικό γάλα σε σκόνη. Χρειάζεται βιταμίνη D
Το ξένο γάλα είναι εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D, αλλά και πάλι, για να προσλάβει το μωρό μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D καθημερινά, πρέπει να καταναλώνει στο κατ’ ελάχιστον ποσότητες βρεφικού γάλακτος 750-1000 ml την ημέρα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Συμπερασματικά : Η βιταμίνη D αποκτά ολοένα και περισσότερες καινούριες σημασίες και ρόλους στον οργανισμό. Η χορήγησή της στα παιδιά μας πρέπει να γίνεται εμπεριστατωμένα, τόσο σε επίπεδο συντήρησης, όσο και σε περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων στον ορό του αίματος. Προσωπικά, προτείνουμε την ανίχνευση των επιπέδων αυτών πριν την συμπλήρωση του έτους. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των βρεφών έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η πρώιμη ανίχνευση αυτών των βρεφών μας δίνει και το περιθώριο της έγκαιρης παρέμβασης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :