Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Γ. ΧΑΡΙΤΟΣ - "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ" - ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ; - ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ;



ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ : ΤΙ ΚΟΥΒΑΛΑ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ;


 Η άνοιξη γεννά σε πολλούς γονείς ερωτηματικά. Ο λόγος είναι απλός. Πολλοί εξ’ αυτών πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι αλλεργικό, είτε γιατί οι ίδιοι υποφέρουν από αλλεργίες, είτε γιατί ο παιδίατρος τους έχει καλλιεργήσει αυτή την εντύπωση. 

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ!


ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ;  

Σύμφωνοι, η άνοιξη συνδέεται με αλλεργίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι μια εποχή του χρόνου κατά την οποία απουσιάζουν οι ιώσεις. Κάθε άλλο. Η ρινίτιδα, λοιπόν, αλλά και ο βήχας δεν αποκλείεται πολύ απλά να είναι ιογενούς αιτιολογίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι αμφότερα τα συμπτώματα θα αποδράμουν  λίγες ημέρες μετά το πέρας της ίωσης που τα προκάλεσε. Από την άλλη, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τέτοιο μπούκωμα ,με ή χωρίς βήχα, όλοι μας σπεύδουμε να το «καλύψουμε» με ένα αντιισταμινικό ή/και ένα ρινικό κορτικοστεροειδές. Η επακόλουθη βελτίωση της συμπτωματολογίας μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι τα φάρμακα «λειτούργησαν». Και αυτό είναι το πρώτο βήμα προκειμένου ένα παιδί να βαφτιστεί λανθασμένα ως «αλλεργικό».

ΟΤΑΝ Η ΜΥΤΗ ΕΙΝΑΙ "ΣΕ ΦΟΡΜΑ"


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ» ; 

 Αυτό θα καθοριστεί σε βάθος χρόνου και θα εξαρτηθεί από το ατομικό του ιστορικό και την περιοδικότητα της συμπτωματολογίας. Σημεία που συνηγορούν υπέρ της αλλεργίας : 
-  Θετικό οικογενειακό ιστορικό , αλλά και ατομικό αναμνηστικό, με τροφικές ή άλλες αλλεργίες , ατοπική δερματίτιδα , νινίδα ως βρέφος , άσθμα , εκδηλώσεις συμβατές με αλλεργική ρινίτιδα              Ρινοεπιπεφυκίτιδες  (μάτια κόκκινα που δακρύζουν/τσούζουν/φαγουρίζουν)
          -   Συνεχόμενη ή συχνά υποτροπιάζουσα καταρροή σε ένα παιδί που κατά τα άλλα «φαίνεται καλά».
             Εκδηλώσεις άσθματος : Ξηρός παροξυσμικός βήχας με συνοδά ακροαστικά από τους πνεύμονες   μετά από έκθεση σε αεροαλλεργιογόνα.                                                      
         - Συμπτώματα κατά την έκθεση σε συγκεκριμένο περιβάλλον (γρασίδι, αγρός, πεύκο)

ΠΟΛΛΑ ΤΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ !


ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ;  

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να οριοθετήσεις την κατάσταση. Αυτό απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση («πότε και πώς αρχίζουν τα συμπτώματα στο δικό μου παιδί») και ακολούθως συζήτηση με τον παιδίατρο σας. Αυτός με την σειρά του μπορεί να σας ζητήσει ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και συχνά να απαιτηθεί να σας παραπέμψει στον αλλεργιολόγο για εκτίμηση και εκτέλεση δοκιμασίας νυγμού. Η δοκιμασία αυτή μπορεί να μας αποκαλύψει τους «πιθανούς ενόχους» (αν και όχι πάντοτε όλους), τα αλλεργιογόνα δηλαδή που ενοχλούν το δικό μας παιδί. 

H ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΝΥΓΜΟΥ ΤΣΕΚΑΡΕΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΕΝΑ-ΕΝΑ. ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ (ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΟΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ) ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΜΑΣ

ΚΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ; 

 Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.


      1.       Αποφεύγουμε τους «ενόχους» (εάν τους γνωρίζουμε) που επιδεινώνουν το παιδί.
      2.       Περιορίζουμε τις βόλτες κατά τις ώρες που φυσά δυνατά άνεμος που μπορεί να μεταφέρει και να διασπείρει αλλεργιογόνα σε μεγάλες αποστάσεις. 
      3.       Εάν μένουμε σε περιοχή με ανθοφορία, κλείνουμε τα παράθυρα και αερίζουμε το σπίτι προσεκτικά νωρίς το πρωί, όταν η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο «φορτωμένη».
      4.       Με την ίδια λογική, ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο με τα παράθυρα κλειστά, ιδίως όταν περνάμε από αγροτικές περιοχές/εξοχή.
      5.       Χορηγούμε προληπτικά αντιισταμινικά στα παιδιά που απαιτείται.
      6.       Τα παιδάκια που εμφανίζουν ασθματικές εκδηλώσεις κουβαλούν μαζί τους ανακουφιστικό φάρμακο (Aerolin) για τυχόν εμφάνιση παροξυσμού.
      7.       Τα παιδιά που έχουν ευαισθησία στα ματάκια τους (συχνές επιπεφυκίτιδες) φορούν γυαλιά ηλίου για να τα προστατεύσουν από απευθείας έκθεση.


ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΟΣ ΓΥΡΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Συζητείστε με τον παιδίατρο σας για το δικό σας παιδί. Το σωστό πλάνο και η συμμόρφωση σε αυτό, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να χαρείτε την άνοιξη και τις βόλτες μαζί με τα παιδιά σας με όσο το δυνατόν λιγότερα συμπτώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :