Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ : ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΟΣ vs ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗΣ

Τα παιδιά που χρειάζονται εισπνεόμενα φάρμακα δεν είναι καθόλου λίγα. Εαν συνυπολογίσει κανείς την κατάχρηση που γίνεται και σε παιδιά που δεν τα χρειάζονται, μιλούμε στην πραγματικότητα για έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό στον οποίο απευθύνονται.

Τα εισπνεόμενα μπορεί να χορηγηθούν στα παιδιά με τους εξής τρόπους :

1. Συσκευή σταθερών δόσεων υπό πίεση (pMDI - pressurized metered dose inhaler). Tα γνωστά σε όλους μας κάνιστρα των σπρέι, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν είτε απευθείας (σε μεγαλύτερα παιδιά) είτε μέσω αεροθαλάμου.2. Συσκευές ξηράς σκόνης (DPI) . Συνήθως αφορούν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για προφύλαξη. Η δύναμη για την ενεργοποίησή τους προκύπτει από την εισπνευστική μας προσπάθεια (το παιδί πρέπει να ρουφήξει δυνατά). Γνωστότερες συσκευές : Diskus, Turbuhaler , και εσχάτως Ellipta.

ΣΥΣΚΕΥΗ DISKUS

3. Διαλύματα εισπνεομένων. Πρακτικά είναι περιέκτες/αμπούλες που τις σπάς και αδειάζεις το περιεχόμενο στον νεφελοποιητή.

ΣΥΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ELLIPTA (ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ)Ο ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΟΣ : Το σπρέι προσαρμόζεται στο ένα άκρο του. Το άλλο άκρο μπορεί : α) να καταλήγει σε προσωπίδα (μασκούλα) ή β) να καταλήγει σε επιστόμιο.

Γιατί τον χρειαζόμαστε : Βοηθά στα προβλήματα συγχρονισμού που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε κυρίως σε παιδάκια μικρότερης ηλικίας. Εξασφαλίζει ακόμη έναν κλειστό χώρο μέσα στον οποίο εκνεφώνεται και αιωρείται το φάρμακο, χωρίς απώλειες.

 Τα συνηθισμένα προβλήματα : 

- Λανθασμένη επιλογή μεγέθους
- Κακή εφαρμογή της μασκούλας και απώλειες
- Κακή τεχνική ψεκασμών (μη ανακίνηση του σπρέι - καθυστέρηση - συνεχείς ψεκασμοί)
- Κακή συνεργασία του παιδιού (κάθεται στην μάσκα χωρίς να αναπνέει - πολύ ρηχές αναπνοές - κλάμμα και απώθηση της μάσκας - αποτραβιέται από αυτή)

Ο ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗΣ : Μετατρέπει φάρμακο υγρής μορφής σε μικροσταγονίδια τα οποία εισπνέονται. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποιεί υψηλές ροές αέρα ή/και οξυγόνο. Το άκρο του μπορεί να καταλήγει σε μάσκα ή σε ειδικό επιστόμιο.Πού τον χρειαζόμαστε ; Για την ακρίβεια πού πλεονεκτεί :

- Δυνατότητα συγχορήγησης φαρμάκων
- Δυνατότητα για ακριβής προσαρμογή των δόσεων (συνήθως δεν απαιτείται αυτού του βαθμού η ακρίβεια)
- Παιδιά με σύνδρομα-νευρομυικά-μεταβολικά νοσήματα. Δυνατότητα καλής χρήσης ανεξαρτήτως επιπέδου συνείδησης - συνεργασίας -αναπνευστικής λειτουργίας (όπως κι αν αναπνέει το παιδί - το πιο βασικό πλεονέκτημα του νεφελοποιητή)
- Δυνατότητα πολύ γρήγορης βελτίωσης σε περίπτωση συγχορήγησης υγροποιημένου οξυγόνου μέσω επιτοίχιας παροχής. Αυτό αφορά μόνο σε επίπεδο νοσοκομείου και όχι τους οικιακούς (απλούς) αεροκίνητους νεφελοποιητές.
 - Παιδιά με χρόνιες πνευμονοπάθειες (κυστική ίνωση - βρογχεκτασίες - δυσκινησίες κροσσών κ.α). Τα παιδιά αυτά αποικίζονται με μικροοργανισμούς και έχουν ανάγκη από εισπνεόμενα αντιβιοτικά και βλεννολυτικά τα οποία χορηγούνται μόνο μέσω νεφελοποιητή.

Τα προβλήματα του νεφελοποιητή :

- Χρειάζεται ρεύμα, άρα χάνει σε φορητότητα.
- Ο παιδικός αεροθάλαμος, ασχέτως μάρκας, έχει συγκεκριμένες σχετικά προδιαγραφές. Οι τύποι και οι προδιαγραφές των διαφόρων νεφελοποιητών, όμως, ποικίλλουν δραματικά. Η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη.
- Η αγορά ενός σωστού νεφελοποιητή έχει κόστος.
- Η συντήρηση και η καθαριότητά του απαιτεί μεγάλη επιμέλεια.
- Η επιλογή ακατάλληλης μάσκας μπορεί να οδηγήσει είτε σε διαφυγές, είτε σε αυξημένη εναπόθεση ουσίας στο πρόσωπο και τα μάτια.

ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ! (ΦΩΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γ' ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ Α.Π.Θ)


ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ :

1. Οι γονείς πολλές φορές "παραπλανώνται" από την απόδοση του νοσοκομειακού νεφελοποιητή και για τον λόγο αυτό τον επιζητούν. Το αποτέλεσμα στο σπίτι είναι πάντοτε κατώτερο των προσδοκιών. Η επιτοίχια παροχή οξυγόνου στο νοσοκομείο, μπορεί να είναι περισσότερο ευεργετική και από τα ίδια τα φάρμακα. Στο σπίτι μας αυτό δεν μπορούμε να το έχουμε.

2. Τα μεγαλύτερα παιδιά αισθάνονται άβολα με τον αεροθάλαμο. Σε περίπτωση που χρειάζονται χημειοπροφύλαξη, θα πρέπει γρήγορα να αλλάξουμε σε συσκευές ξηράς σκόνης.

3. Στην αντιμετώπιση του άσθματος, ο νεφελοποιητής δεν πλεονεκτεί σχεδόν πουθενά έναντι του αεροθαλάμου.

Στο τέλος της ημέρας, ότι και αν επιλέξετε με τον γιατρό σας για το δικό σας παιδί, σας διαβεβαιώνουμε για το εξής :

Η σωστή τεχνική σε κάθε μέθοδο και η πιστή συμμόρφωση στο σχήμα που έχει εξατομικεύσει επάνω στο δικό σας παιδί ο παιδίατρος ή ο παιδοπνευμονολόγος σας, είναι πολύ σημαντικότερη για την έκβαση του παιδιού από οτιδήποτε άλλο.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΡΕΙ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΤΑΝ.... (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΘ. Ι.Ν ΤΣΑΝΑΚΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :