Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ - ΟΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Το μωρό μας μέχρι τον 6ο μήνα ζωής σιτίζεται αποκλειστικά με γάλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέχρι τους 6 μήνες ζωής.

Το μωρό μου δεν χρειάζεται νερό ; Όχι. Είτε πίνει μητρικό γάλα, είτε γάλα σε formula, αμφότερα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του παιδιού μας σε υγρά. 

Να του δίνω βρεφικό τσάι ; Όχι ιδιαίτερα. Το βρεφικό τσάι χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις κολικών ή δυσκοιλιότητας. Το τσάι είναι υγρά που έχουν όγκο, αλλά όχι θερμίδες. Εαν το παρακάνουμε, θα φουσκώσουμε με υγρά το μωρό μας και ακολούθως θα μας "αρνηθεί" το γάλα.

Πότε πρέπει να αρχίσω στο μωρό μου στερεές τροφές ; Στην καθημερινή πρακτική οι απόψεις διίστανται.

Το "πολύ αργά" είναι πρόβλημα : Από τον 6ο μήνα και μετά, το γάλα, αν και παραμένει πολύτιμο σαν τροφή, δεν επαρκεί ώστε να καλύψει ενεργειακά το μωρό μας. Έχει ακόμα διαπιστωθεί ,σε πλειάδα ερευνών, ότι η καθυστερημένη εισαγωγή ορισμένων τροφών στην διατροφή του παιδιού  μπορεί να ευθύνεται για αυξημένα ποσοστά τροφικών αλλεργιών.

Το "νωρίς" είναι επίσης πρόβλημα : Υπάρχουν πρακτικές οι οποίες υπαγορεύουν την εισαγωγή στερεών τροφών από τον 4ο μήνα. Η εμπειρία δείχνει ότι ελάχιστα είναι εκείνα τα μωρά τα οποία νευροαναπτυξιακά είναι πανέτοιμα να σιτιστούν από τόσο νωρίς. Το μικρό μωρό πολλές φορές "αγωνίζεται" να προσλάβει την τροφή με το κουτάλι και να την επεξεργαστεί. Πολλές φορές απεμπολίζει το κουτάλι με την γλώσσα του ή φτύνει την τροφή.  Όλα αυτά δημιουργούν δυσάρεστες πρώτες εμπειρίες, που διαταράσσουν την ανάπτυξη μιας ομαλής σχέσης του παιδιού με την διατροφή του και πολλές φορές το ακολουθούν και μετέπειτα.

Προσωπική τακτική: η εισαγωγή των στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα (5+ μηνών) και σύσταση για συνέχιση του θηλασμού, όπου αυτό είναι εφικτό, εως την ηλικία των 12 μηνών ή και ακόμη περισσότερο. Η τακτική αυτή εναρμονίζεται με την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

6-12 ΜΗΝΩΝ :

- Η σειρά εισαγωγής είναι ενδεικτική, όχι απόλυτη.
- Οι νέες τροφές εισαγονται μία-μία κάθε φορά. Αφήνουμε μεσοδιαστήματα 3-4 ημερών μεταξύ τους, ώστε το μωρό μας να συνηθίζει στις νέες γεύσεις και υφές και παράλληλα ελέγχουμε για το ενδεχόμενο τροφικών αλλεργιών.

 
ΗΛΙΚΙΑ (ΜΗΝΑΣ)
ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



5+
Α) Σταδιακή εισαγωγή φρούτων εποχής.

Β) Χορτόσουπα (πατάτα/γλυκοπατάτα – καρότο – κολοκυθάκι – σέλινο - μπρόκολο). Σε επόμενο γεύμα προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια. 
Αποφεύγουμε αρχικώς το σπανάκι.

6+
Α) Κρεατόσουπα. Προσθέτουμε στην χορτόσουπα:
- Μοσχαράκι (προτιμάται το τμήμα «ποντίκι» ή «ελιά»)
- Αρνάκι/κατσικάκι
γάλακτος
- Στήθος κοτόπουλο 
(αφαιρώ πέτσα)
- Κουνέλι   


Β) Όσπρια (φακές,φασόλια και ρεβύθια καλά καθαρισμένα από την φλούδα)

6 - 7 +
Τροφές που περιέχουν γλουτένη
      
-  Δημητριακά (βρώμη, κεχρί)          -  Ζυμαρικά (τραχανάς, κριθαράκι,κοφτό μακαρονάκι, πεπονάκι, αστεράκι και ρύζι)

8+
Α) Μετάβαση σε μερικώς μόνο αλεσμένες τροφές. Μαλακές τροφές πατημένες με το πηρουνάκι.

Β) Κρόκος αυγού διαλυμένος.
Γ) Γιαούρτι ( + δημητριακά / φρέσκα φρούτα)

10+
Α) Ψάρι


Β) Ασπράδι αυγού
Γ) Μέλι άνω του έτους





  • Κατά την παρασκευή των γευμάτων χρησιμοποιούμε φρέσκο νωπό ελαιόλαδο (στο τέλος).
  • Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής απαγορεύεται το αλάτι και η ζάχαρη.
  • Η εισαγωγή του φρέσκου γάλακτος γίνεται απαραίτητα μετά το έτος και ιδανικά μετά τους 18 μήνες ζωής. 
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ 10 ΜΗΝΩΝ ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ...


ΟΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΡΕΜΕΣ :

Οι έτοιμες κρέμες (βανίλια,ρυζάλευρο,farin lactee) δεν έχουν πολλά να προσφέρουν από διατροφικής άποψης στο παιδί. Παρ'όλα αυτά είναι ένα mainstream προιον που πολύς κόσμος επιλέγει. Προσωπικά όχι. Θεωρούμε παράλογη την χρήση φρουτόκρεμας σε σκόνη, δεν μπορούμε να βρούμε τον λόγο να συστήσουμε σε ένα παιδί την εισαγωγή μπισκοτόκρεμας.

ΤΟ GOJI BERRY ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ! ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ "ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ" (screenshot από το E-Lactancia, Ευρωπαική βάση δεδομένων καταλληλότητας τροφίμων/φαρμάκων για τον μητρικό θηλασμό)

BABY LED WEANING : Είναι μια τακτική που μας δυσκολεύει ιδίως στο παράθυρο 6-9 μηνών. Στους 8-9 μήνες που ούτως ή άλλως ένα βρέφος μπορεί να κάνει την μετάβαση σε μερικώς ή μη αλεσμένες τροφές, μπορούμε να το προσπαθήσουμε με περισσότερες αξιώσεις, πάντοτε με τον εξής αστερίσκο * χρειάζεται προσοχή : Ο κίνδυνος εισρόφησης τροφής είναι υπαρκτός.


Τέλος, να μην ξεχνούμε ότι κάθε μωρό είναι και ένας διαφορετικός άνθρωπος. Έχει τα δικά του "θέλω", αλλά και τους δικούς του ρυθμούς. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο "φάρος" που θα μας οδηγήσει στο διαιτολόγιο του μωρού μας, οφείλει να είναι η μεσογειακή διατροφή.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :