Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ - " ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΝΙΓΗΚΕ" - Γ.ΧΑΡΙΤΟΣ

Πολλοί φίλοι μας ζητούν περισσότερα αναπνευστικά θέματα. Το αναπνευστικό είναι το "αγαπημένο" μας παιδί, αλλά φροντίζουμε να μην λειτουργεί εις βάρος της γενικής παιδιατρικής. Αφιερωμένο σε αυτούς το σημερινό θέμα, με την ουτοπική ελπίδα να μην το χρειαστεί ποτέ κανείς.

Ένα από τα συχνότερα (και τα χειρότερα) ατυχήματα της παιδικής ηλικίας είναι το παιδί "να στραβοκαταπίει" και να βρεθεί ένα ξένο σώμα στον πνεύμονα. Τι μπορεί να είναι αυτό το "ξένο σώμα";

Α) Ξηροί καρποί (η χορήγησή τους απαγορεύεται σε ηλικίες μικρότερες των 5 ετών)

ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑ 4-5 ΕΤΗ!

Β) Κομμάτια άλλης ξηράς συνήθως τροφής - μπισκότο, γαριδάκι, κράκερ, κομμάτι από ποπ-κορν, σταφίδες, σπόρια από φρούτα κτλ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ. ΚΑΚΗ ΙΔΕΑ!

Γ) Άλλα αντικείμενα όπως μικρά κέρματα, τμήματα από μικρά παιχνιδάκια.

ΤΑ  ΚΛΑΣΣΙΚΑ LEGO ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ,ΑΛΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ < 3 ΕΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ "ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΥΤΕς.


Πώς θα υποψιαστούμε ότι το παιδί μας πιθανόν κατάπιε κάτι και πήγε στον πνεύμονα ; 

Μεγάλη αξία έχει το ιστορικό και ο τρόπος έναρξης. Η έναρξη του επεισοδίου είναι συνήθως αιφνίδια. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει μια εικόνα πνιγμονής που συνοδεύεται από επίμονο παροξυσμικό βήχα και ενίοτε δύσπνοια. Σε αυτήν την φάση, οι γονείς συνήθως κάνουν διάφορους χειρισμούς (γυρνούν το παιδί ανάποδα, το χτυπούν δυνατά στην πλάτη, του δίνουν νερό κτλ). Το παιδί μετά από λίγο μπορεί να "ηρεμήσει". Αυτή είναι η φάση-παγίδα που μπορεί να οδηγήσει πολλούς στο ανακουφιστικό συμπέρασμα ότι "πάει,πέρασε". Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, ο βήχας θα υποτροπιάσει. Τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε οπωσδήποτε βοήθεια, εαν δεν το κάναμε ευθύς εξαρχής.

Ο βήχας που οφείλεται σε ξένο σώμα :

Α) Αρχικά είναι συνήθως ξηρός και παροξυσμικός. Όσο ο καιρός περνάει ( άνω της εβδομάδας) αρχίζει η σταδιακή μετατροπή του σε παραγωγικό. Πολλοί θεωρούν ότι οι εκκρίσεις που εμφανίζονται οφείλονται στην θεραπεία με εισπνεόμενα που μπορεί να έχει προηγηθεί. Αυτό για άλλη μια φορά θα παρέχει φρούδα ανακούφιση ("το παιδί αρχίζει και καθαρίζει").

Β) Ο βήχας αυτός δεν απαντά στην χορηγούμενη θεραπεία! Πολλοί συνάδελφοι τυφλά ξεκινούν αγωγή με εισπνεόμενα και κορτιζόνη. Κάποια παιδιά πρόσκαιρα βελτιώνονται, αλλά σύντομα θα υποτροπιάσουν.

Γ) Όσο το ξένο σώμα παραμένει στον πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού. Αυτές με την σειρά τους θα δώσουν βήχα και παθολογικές ακτινογραφίες που θα περιπλέξουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Άλλα συνηθισμένα λάθη:

Α) Πολλοί συνάδελφοι καθησυχάζουν βγάζοντας μια απλή ακτινογραφία θώρακος. Η παγίδα είναι μεγάλη. Τα ξένα σώματα είναι ακτινοσκιερά (και επομένως φαίνονται σε ακτινογραφία θώρακος) σε ποσοστό κάτω του 10%. Ιδίως σε πρόσφατο "ατύχημα", η απλή ακτινογραφία μπορεί να είναι απολύτως "καλή".

ΑΚΤΙΝΟΣΚΙΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΣΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΕ ΠΑΙΔΑΚΙ 18 ΜΗΝΩΝ. ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.Β) Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να βοηθήσει μόνο σε περίπτωση που κάνουμε 2 ακτινογραφίες, η μια σε βαθιά εισπνοή και η άλλη σε πλήρη εκπνοή. Σε αυτήν την περίπτωση λόγω του βαλβιδικού μηχανισμού που δημιουργείται στον πάσχοντα πνεύμονα θα δούμε υπερδιάταση και παγίδευση αέρα περιφερικότερα του "κολλήματος". Αντιλαμβανόμαστε ότι η τεχνική αυτή είναι τόσο πιο δύσκολη, όσο μικρότερο είναι το παιδί.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΙΣΠΝΟΗ ΚΑΙ ΕΚΠΝΟΗ. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ "ΜΑΖΕΥΕΙ" ΟΤΑΝ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ. Ο ΔΕΞΙΟΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ!
  Γ) Πολλοί εν μέσω αμφιβολιών επιλέγουν την αξονική/μαγνητική τομογραφία με την ελπίδα ότι εκεί θα δουν κάτι. Αυτό απέχει από την συνηθισμένη πρακτική και απλά οδηγεί σε χάσιμο χρόνου, χρήματος και πρόσληψης μεγάλου ποσού ακτινοβολίας από το παιδί στην περίπτωση της αξονικής.
Σε ισχυρή υπόνοια ξένου σώματος, το παιδί πρέπει να παραπέμπεται σε ειδικό τμήμα.

Δ) Η βαρύτητα της κατάστασης δεν συμβαδίζει πάντα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση. Τα ακροαστικά αρχικά μπορεί να απουσιάζουν ή να μην γίνονται ευκρινώς αντιληπτά. Η γενικότερη κατάσταση του παιδιού είναι συνήθως καλή μετά το πρώτο στάδιο "της πνιγμονής". Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν.

Η τελική διάγνωση και η αντιμετώπιση

Η οριστική διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνον με την βρογχοσκόπηση. Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο είναι ο  τρόπος για να μπούμε και να δούμε μπροστά μας το ξένο σώμα. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι μια πολύ ειδική εξέταση η οποία στα παιδιά γίνεται σε συγκεκριμένα μόνο τμήματα.

ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΚΑΜΠΤΟ


Το ξένο σώμα όπως καταλαβαίνουμε, δεν γίνεται να "μείνει μέσα". Πρέπει οπωσδήποτε να βγει. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από το είδος, το μέγεθος του σώματος και το σημείο της ενσφήνωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όσο το ξένο σώμα παραμένει, δημιουργεί ατελεκτασία και χρόνιο πρόβλημα στον πνεύμονα.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΓΙΑ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ (ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ- Γ' ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΤΣΑΝΑΚΑΣ)


ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΣΑ. ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΟΥ. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ Ο ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ! (ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ)

Από τα ανωτέρω και τις εικόνες που παρατέθηκαν, νομίζουμε ότι έγινε αντιληπτό το πώς ένα "αθώο" ατύχημα μπορεί να υποβάλλει σε μεγάλη δοκιμασία το παιδί μας και όλη την οικογένεια. Ο γενικός παιδίατρος είναι απόλυτα επιφορτισμένος με την ευθύνη της σωστής ενημέρωσης των γονέων και της απομάκρυνσης των αντικειμένων εκείνων από την διατροφή και του άμεσου περιβάλλοντος του παιδιού που μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες. Επειδή κάποιες φίλες θα βιαστούν να κρίνουν,να τονίσουμε τέλος, ότι τα πάρα πολλά τέτοια περιστατικά που έχουμε συναντήσει, συνέβησαν σε ευσυνείδητες μητέρες που προσέχαν τα παιδιά τους! Μια κακιά στιγμή είναι αρκετή. Για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε το παιδί μας.Όχι απλά να μην ξεκολλάμε τα μάτια μας από επάνω του (αυτό δεν είναι δυνατό, ούτε και καλό), αλλά να έχουμε φτιάξει για το ίδιο ένα απολύτως όμορφο, αλλά ασφαλές περιβάλλον. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :