Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ; Γ.ΧΑΡΙΤΟΣ


 Οι διακοπές είναι μια ξεχωριστή, ίσως η ωραιότερη στιγμή του χρόνου για την οικογένεια. Τι θέση να έχουν σε όλο αυτό τα φάρμακα ;

Ως γονείς, πλέον, η κάθε μας κίνηση πρέπει να σχεδιάζεται προσεκτικά με βάση τις ανάγκες των παιδιών μας. Πράγματα που παλαιότερα φάνταζαν εξαιρετικά απλά (πχ. ένα Σαββατοκύριακο με φίλους στο εξοχικό) πλεον θυμίζουν οργανωμένη εκστρατεία . Αυτό είναι τόσο χαρακτηριστικότερο, όσο μικρότερες είναι οι ηλικίες των παιδιών μας. Ένα παιδί του Δημοτικού μπορεί να "βολευτεί" σχετικά εύκολα , ένα βρέφος όμως θα απαιτήσει από εμάς κυριολεκτικά να κουβαλήσουμε όλο το νοικοκυριό μας μαζί.

TO ETOIMAΣΕΣ Ή ΑΚΟΜΑ ;


Σε αυτήν την λογική το φαρμακείο των διακοπών μας θα πρέπει να περιέχει :

Α) Αντιπυρετικά (έχουν παράλληλα και παυσίπονη- αντιφλεγμονώδη δράση)
Β) Αντιισταμινικά . Οι αλλεργικές εκδηλώσεις και τα τσιμπήματα παραμονεύουν.
Γ) Τοπικές αλοιφές για τον ίδιο λόγο (πχ. Fenistil gel)
Δ) Αλοιφές με αντιμικροβιακό φάσμα (κυρίως αντισταφυλοκοκκικές για ενδεχόμενες τοπικές φλεγμονές/ερεθισμούς. πχ. Bactroban, Fucidin/Fucicort , Celestoderm with Garamycin) 
E) Διάλυμα Betadine και σφραγισμένες γαζούλες
ΣΤ) Ενυδατικές κρέμες
Ζ) Το βασικότερο όλων , αντηλιακό ( με ή χωρίς εντομοαπωθητικό)
Η) Φυσιολογικό ορό και θερμόμετρο


Σε παιδιά ειδικών κατηγοριών που λαμβάνουν χρόνια αγωγή , αυτονόητα δεν ξεχνούμε να πάρουμε την αγωγή τους μαζί . Σε παιδιά με βρογχικό άσθμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πάμε διακοπές χωρίς ένα κάνιστρο Aerolin, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ανακουφιστικά σε τυχόν παροξυσμό . Δεν ξεχνούμε και τον αεροθάλαμο μας.

Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ

Είναι το φάρμακο που μπορεί να σώσει την ζωή ενός παιδιού σε αναφυλακτικό σοκ. Οι διακοπές είναι περίοδος αυξημένου κινδύνου για κάτι τέτοιο . Τροφές μη ελεγχόμενες , τσιμπήματα από μέλισσες και τσούχτρες είναι οι βασικοί λόγοι. Πρέπει λοιπόν όλα τα παιδιά να έχουν μαζί τους ένα στυλό αδρεναλίνης "για παν ενδεχόμενο" ; Όχι βέβαια...

Ο γιατρός μας πρέπει να συνταγογραφήσει όχι μια , αλλά πάντοτε ΔΥΟ ενέσεις αδρεναλίνης στο παιδί μας εαν :

1 . Το παιδί μας έχει εμφανίσει επεισόδιο αναφυλαξίας στο παρελθόν

2. Έχει εμφανίσει ΣΟΒΑΡΗ αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα εντόμου

3. Έχει επιβεβαιωμένη αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και ιδίως στο φυστίκι

4. Έχει εμφανίσει ΣΟΒΑΡΗ αντίδραση σε πολύ μικρή ποσότητα τροφής

5. Το σημαντικότερο όλων : Εαν έχει απαγορευτικό συνδύασμο που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή αντίδραση : πχ. ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ + ΑΣΘΜΑ ή παιδί με πολλαπλές διαφορετικές αλλεργίες και συχνές εκδηλώσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "ΣΤΥΛΟ" ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ



Σημείωση : Το να έχουμε μαζί προγεμισμένη σύριγγα αδρεναλίνης δεν είναι αρκετό . Θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιούμε ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ! Σε αυτό θα μας εκπαιδεύσει ο γιατρός μας . Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και γονείς που είναι εξοικιωμένοι με την αδρεναλίνη , διστάζουν να την χρησιμοποιήσουν την κρίσιμη στιγμή...(πόσο δε μάλλον οι μη εξοικιωμένοι)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Και στις διακοπές λοιπόν, προσέχουμε για να έχουμε . Συλλέγουμε προσεκτικά τα απαραίτητα στο φαρμακείο μας και ελέγχουμε  τις ημερομηνίες λήξης . Εαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα , "κάτι" δεν μας αρέσει στο παιδί μας , επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο έγκαιρα και ζητούμε οδηγίες . Αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και η απλούστερη ίωση είναι απόλυτα ικανή να "ξεκουρδίσει" τις διακοπές μας , τις οποίες τόσο έχουμε ανάγκη και τόσο καιρό τις προετοιμάζαμε. Με λίγη προσοχή και οργάνωση όμως , όλα θα πάνε καλά .

Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι . Να το χαρείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...δηλαδή με τα παιδιά σας !

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :