Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ; ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΛΕΞΗ ; ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;ΠΟΙΑ ΟΧΙ ;

Πνευμονία...η λέξη που στο άκουσμα της οι γονείς τρέμουν .
Στην ανακοίνωση της διάγνωσης της απαντούν : "Πνευμονία ; Και τώρα γιατρε , τι θα κάνουμε ;"

Δύο είναι τα προβλήματα που περιστοιχίζουν τον "μύθο" της πνευμονίας :
Πρώτον , η έλλειψη σαφών εξηγήσεων στους γονείς για την θεραπεία,την πορεία και τις τυχόν επιπλοκές της. Ο ισχυρισμός : "Πνευμονία. Να πάτε στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβίωση" , στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφενός δεν είναι επιστημονικά ορθός και αφετέρου δημιουργεί ένα κλίμα πανικού στους γονείς και τους κάνει να αισθάνονται "αβοήθητοι".
Δεύτερον , η ατελής θεραπεία της σε εξωτερική βάση με απρόσφορα σχήματα αντιβιώσεων και επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες θώρακος , δημιουργεί έναν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και την εντύπωση στους γονείς ότι το παιδί "δεν εξελίσσεται καλά" . Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις , η ανασφάλεια δευτερογενώς θα οδηγήσει ούτως ή άλλως στο νοσοκομείο , με το παιδί ήδη ταλαιπωρημένο και με πολύτιμο χρόνο να έχει χαθεί.


Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Όλα αυτά δημιουργούν το εύλογο ερώτημα : Ποιά πνευμονία πρέπει να νοσηλευτεί και ποιά μπορεί να επιχειρηθεί να θεραπευτεί στο σπίτι ;

1. Πνευμονίες σε βρέφη (ηλικίες κάτω του έτους) χρήζουν απαραίτητα νοσηλείας . Τα βρέφη πέραν από την απαραίτητη αντιβιοτική αγωγή , χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη με την χορήγηση ενδοφλεβίων υγρών . Το βρέφος με πνευμονία θα είναι σχεδόν βέβαια επηρεασμένο . Αρνείται να φάει και συχνά να ενυδατωθεί . Το γεγονός αυτό θα επιδεινώσει την ήδη διαμορφωμένη επιβαρυμένη γενική κατάσταση . Έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά και ενδεχομένως ανάγκες σε οξυγόνο . Στο σπίτι ΔΕΝ θα μπορέσουμε να το χειριστούμε , να το βοηθήσουμε αποτελεσματικά . Το σημαντικότερο όμως όλων,είναι οτι αυτή η κατηγορία των παιδιών κινδυνεύει από διεισδυτικές λοιμώξεις από τα παθογόνα που προκαλούν την πνευμονία τους ευθύς εξαρχής (πχ . πνευμονιόκοκκος ) . Αυτό καθιστά την καλλιέργεια αίματος ως εξέταση επιτακτική , αφού αυτή ενδέχεται έστω και σε ένα μικρό ποσοστό να απομονώσει το υπέυθυνο παθογόνο και να μας υποδείξει τις ευαισθησίες του στις αντιβιώσεις που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Η καλλιέργεια αίματος γίνεται μόνο σε επίπεδο νοσοκομείου με συνθήκες αντισηψίας. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Αρνητική καλλιέργεια αίματος δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει μικρόβιο , αφού αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να απομονωθεί (1 στις 7 περιπτώσεις μόνο, μικροβιακών πνευμονιών, θα συνοδευτούν από θετική καλλιέργεια). Ακόμη ,τα βρέφη έμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ από πνευμονίες (πλευρίτιδα , συλλογή πύου , αποστήματα) , γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση τους κατά την διαδρομή της θεραπείας τους πολύ σημαντική .

ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ...ΑΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!


2. Ένα σημαντικό κριτήριο που θα μας οδηγήσει στην παραπομπή του παιδιού στο νοσοκομείο , είναι η γενική του κατάσταση , η οποία συνήθως είναι ενδεικτική (όχι αποδεικτική) της βαρύτητας της λοίμωξης. Υπάρχουν παιδιά με πνευμονία τα απλώς πυρέσσουν και βήχουν . Υπάρχουν όμως και παιδιά που αρνούνται να φάνε , ακόμη και να πιούν νερό . Υπάρχουν παιδιά επηρεασμένα , νωθρά , παιδιά που φαίνονται πραγματικά πολύ άρρωστα , τα οποία θέλουν όλη την ημέρα να κοιμούνται . Τα παιδιά αυτά χρειάζονται υποστήριξη εντός του νοσοκομείου.


3. Υπάρχουν παιδιά που παρά την αντιβιοτική αγωγή δεν απυρετούν εντός 3 ημερών . Και αυτά έχουν ένδειξη να νοσηλευτούν . Γιατι ; Αστοχία της αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να σημαίνει 4 πραγματα :
α) Δεν επιλέξαμε ευθύς εξαρχής την σωστή αντιβιοτική αγωγή ανάλογα με την ηλικία και την κλινική εικόνα του παιδιού.
β) Το παιδί παρά την αγωγή έχει εμφανίσει ΗΔΗ κάποια επιπλοκή , γεγονός που καθιστά την θεραπεία με από του στόματος αγωγή, δυσχερής .
γ) Το παιδί προσβλήθηκε από κάποιο ανθεκτικό στέλεχος μικροβίου το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αντιβιοτικά . Οι πιθανότητες αυτό να συμβεί είναι τόσο μεγαλύτερη , όσο συχνότερα δίνουμε για διαφόρους λόγους αντιβίωση στο παιδί μας (ενίοτε αχρείαστα,θεωρώντας την πανάκεια) . Επίσης είναι πολύ μεγαλύτερες σε παιδιά ορισμένων κατηγοριών (ανοσοκατεσταλμένα) , αυτό όμως είναι μια ειδική περίπτωση . Αυτά τα παιδιά , ούτως ή αλλώς , χρειάζονται σχεδόν πάντα νοσηλεία...Το παιδί με ανθεκτικό στέλεχος χρειάζεται επιτακτικά την καλλιέργεια αίματος και θεραπεία με αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος , δηλαδή νοσοκομείο !

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ , ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ




δ) Το παιδί εμφανίζει ΙΟΓΕΝΗ πνευμονία , η οποία (ως ίωση που είναι) δεν επηρεάζεται από την χορήγηση αντιβιοτικών . Αυτή η πνευμονία θα κάνει τον κύκλο της . Υπάρχει η προχωρημένη άποψη (την οποία η ιστορία μας έδειξε ότι σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να την ασπαζόμαστε) ότι μια ιογενής πνευμονία μπορεί να είναι χειρότερη από μια μικροβιακή. Περίεργο ε; Μα οι ιογενείς έχουν κατά κανόνα πολύ ελαφρύτερη εικόνα ! Βεβαιώς,συμφωνώ . Άλλα σε πολλές μικροβιακές πνευμονίες βλέπουμε το παιδί με τις πρώτες 2-3 δόσεις αντιβίωσης να απυρετεί ΕΝΤΕΛΩΣ . Όταν όμως η αντιβίωση "δεν πιάνει" ; Γιατί είπαμε,είναι ιος...Τότε το παιδί μπορεί να κάνει μια εβδομάδα πυρετό και εμείς εν τω μεταξύ να μην μπορούμε να του παρέχουμε τίποτα παραπάνω από απλή υποστήριξη (τροφή,υγρά,αντιπυρετικά) . Οι ιογενείς πνευμονίες κατά κανόνα ΔΕΝ θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο,εκτός εαν ο πυρετός παρατείνεται και καθώς περνούν οι μέρες το παιδί ταλαιπωρείται. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι παράταση του πυρετού στις ιογενείς πνευμονίες ή επιδείνωση της κλινικής εικόνας , μπορεί να σημαίνει επιλοίμωξη από κάποιο μικρόβιο. Άρα,μέχρι το παιδί να απυρετησει , δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

ΙΟΓΕΝΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ; ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ,ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ...

 4. Η πλειοψηφία των πνευμονιών ΔΕΝ θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Θεμελιώδους σημασίας όμως είναι η ακριβής διάγνωση και η εξωνοσοκομειακή φροντίδα , παρακολούθηση και θεραπεία του παιδιού .

Κλείνοντας , επισημαίνουμε (και καταρρίπτουμε) τους βασικότερους μύθους που επικρατούν στην κοινή γνώμη για την πνευμονία .

  • Η πνευμονία δεν είναι το τέρας του Λοχ Νες...είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικου . Έχει διάγνωση,πρόγνωση,θεραπεία και επιπλοκές όπως ΟΛΕΣ οι άλλες λοιμώξεις . Εμφανίζει ιδιαιτερότητες τις οποίες ηδη εξηγήσαμε , αλλά εαν την προσεγγίσουμε σωστά , οι πιθανότητες να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά είναι πάρα πολύ καλές.
  • Πνευμονία χωρίς πυρετό , δεν υπάρχει ! Μια και μόνο σπάνια εξαίρεση : οι χλαμυδιακές της νεογνικής και πρώτης βρεφικής ηλικίας .
  • Εαν το παιδί κάνει μπάνιο με κρύο νερό , ή αν βγει με λουσμένο κεφάλι έξω , ή αν καθήσει σε ρεύμα αέρα , θα κρυολογήσει . ΔΕΝ θα πάθει πνευμονία !
  • Το ότι ένα παιδί είναι "καθαρό" με το ακουστικό , δεν αποκλείει την ύπαρξη πνευμονίας . Υπάρχουν βαρύτατες πνευμονίες οι οποίες θα αργήσουν να εμφανίσουν ακροαστικά ή τελικώς θα εμφανίσουν δυσανάλογα ακροαστικά με την βαρύτητα της λοίμωξης (πχ. μια βαριά πνευμονία μπορεί να εμφανίσει πολύ λίγα - μη εντυπωσιακά- ακροαστικά ευρήματα).

  • Ισχύει και το ανάποδο : Μια πνευμονία με πάρα πολλά ακροαστικά , ενδέχεται να είναι απλή , ιδίως σε μεγαλύτερα παιδιά.
  • Η ακτινογραφία δεν μπορεί να ξεχωρίσει πάντα μια μικροβιακή από μια πιο απλή ιογενής πνευμονία . Υπάρχουν ιογενείς πνευμονίες που "βγάζουν" ακτινογραφίες που μιμούνται αυτές των μικροβιακών. Η κλινική εικόνα του παιδιού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος θα μας βοηθήσει,όμως.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΙΠΕΙ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΜΙΣΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΔΕΝΟΙΟ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΥΡΕΤΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΔΕΚΑΤΑ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟ !



Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ "ΒΑΡΙΑ" ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • Πνευμονία που θεραπεύεται ανεπίπλεκτα,δεν θα αφήσει "κουσούρι" στο παιδί .
  • Πυρετός και ΤΑΧΥΠΝΟΙΑ σε ένα παιδί , πρέπει να θεωρείται πνευμονία μέχρις αποδείξεως του εναντιου.
  • Ο βήχας της μικροβιακής πνευμονίας είναι συνήθως σύντομος (κοφτός) και ξηρός . Ο βήχας όμως μπορεί (όπως και τα ακροαστικά) να κάνει την εμφάνιση του αρκετά αργότερα από την εμφάνιση του πυρετού , είτε και αυτός να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός . Άρα πυρετός ΧΩΡΙΣ βήχα , μπορεί να είναι πνευμονία !
Όταν η πνευμονία εντοπίζεται χαμηλά (βάσεις του πνεύμονα) μπορεί να προβάλλει με πυρετό και πονόκοιλο . Και μόνο ! "Τι πνευμονία μας λες γιατρέ μου ;;; Την κοιλίτσα του πιάνει το παιδί..." . Υπάρχουν (κάμποσα) παιδιά που ανοίχτηκαν για σκωληκοειδίτιδα και τελικώς είχαν πνευμονία δεξιάς βάσης . Φυσικά , η πρώτη σκέψη σε πυρετό+πονόκοιλο θα είναι πάντα η γαστρεντερίτιδα , αλλά και η πνευμονία είναι πάντα "στο παιχνίδι" .


Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ



ΥΓ . Έχουμε πει οτι το ιστολόγιο αυτό "ανήκει" στους γονείς . Προσπαθούμε λοιπόν πάντα να χρησιμοποιούμε την απλούστερη δυνατή γλώσσα και να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται πρακτικοί . Σκοπός του άρθρου δεν είναι να "διδάξει" την πνευμονία . Είναι απλά να περάσει 1-2 μηνύματα τα οποία ενδεχομένως ξεδιαλύνουν τυχόν απορίες , όπου αυτές υπάρχουν . Αυτό καθιστά την σύνταξη του επίπονη , γιατί στην ιατρική το χάος είναι εύκολη υπόθεση...η απλότητα όμως και η αμεσότητα κατακτώνται δύσκολα . Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων site και ιστολογίων , δηλαδή να πάρουμε ΕΤΟΙΜΟ ένα άρθρο για τις πνευμονίες και να το αντιγράψουμε εδώ. Τι στην ευχή όμως θα χρησίμευε ; 

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικα αποσαφηνιστικο/ ηθελα παρακαλω την εκτιμηση σασ : προ 40 ημερων η κορη μου 4 ετων εισηχθη στο παιδων με πνευμονια ( λογω πρωτησ επαφησ στο περιβαλλον παιδικου σταθμου). Τωρα εχει εδω κ δυο μερεσ πυρετο μονο το βρσδυ (37,7-38.5) ενω το πρωι ειναι απυρετη. Παρουσιαζειβηχα εδω κ μια εβδομαδα με φλεγμα, διαμαρτυρεται για την κοιλια τησ αραια κ που.Η γιατροσ την ακουσε αλλα δεν βρηκε ακροαστικα. Υπαρχει περιπτωση να εχει εκ νεου πνευμονια κ να μην διαγνωστηκαν τα ακροαστικα? Η' να μην "ακουστηκαν"? Επισησ ωσ ταχυπνοια τι οριζεται κ σε ποιεσ ωρεσ τησ ημερασ?
    Σασ ευχαριστω πολυ
    Δεσποινα Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας κυρια μου. Στο ίντερνετ θα βρείτε θεραπεία? Έτσι πεθαίνουν τόσα νήπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαναλαμβάνω προς όλους ότι μόνος σκοπος αυτων των άρθρων είναι να αποσαφηνισουν καταστάσεις που δεν είναι πάντοτε κατανοητες και να περασουν δύο μηνύματα στους γονείς προκειμένου να τους ευαισθητοποιησουν. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αντικαταστησουν τον παιδιατρο μας, ο οποίος είναι το βασικό μας στηριγμα σε καθε προβλημα υγείας του παιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας :