Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - THE NEW BABY BLUES - Γ. ΧΑΡΙΤΟΣ

Μπορει μια μανα να μην θελει το νεογεννητο παιδι της ; Να μην θελει να το ακουει,να το βλεπει,να το φροντιζει ; Μα αυτο ειναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ !!!

Και όμως δεν είναι..



Η επιλοχειος καταθλιψη ειναι ασθενεια και ειναι συχνότατη. Οι παγκοσμιες στατιστικες μιλουν για 1 στις 10 γυναικες , πολλες φορες το ποσοστο αυτο ομως ειναι πολυ μεγαλύτερο. Απλα οι μανες "καταπιεζουν" απο ενοχες τα συναισθηματα τους και στο βαθμο που ειναι εφικτο δεν επιτρεπουν στο περιβαλλον να "διαγνωσει" την ψυχικη τους κατασταση.

Τα αιτια ; Κυριως ορμονολογικοι και περιβαλλοντικοι παραγοντες...
Τι ρολο παιζουν οι ορμονες στην ψυχολογια μιας γυναικας ; Σημαντικό. Το γυναικείο σώμα αμέσως μετά τον τοκετό υφίσταται τρομακτικές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες δεν θα ήταν δυνατό να μην επιδρούν στην ψυχολογία της μητέρας.

Και οι περιβαλλοντικοι παραγοντες ομως παιζουν τον ρολο τους. Ιδιως εαν μιλαμε για το πρωτο παιδι,η ζωη εντος του σπιτιου αλλαζει δραματικα. Αγχος,πιεση,εκνευρισμος,αυπνια,κοπωση ολο το 24ωρο,ανασφαλεια για την περιγεννητικη φροντιδα του νεογνου. Τι παραπανω χρειαζεται ενας ανθρωπος για να εξωθηθει στα ορια του;

Δυστυχως,το βαρος συχνα πεφτει ΟΛΟ επανω στην γυναικα.Ο πατερας στεκεται ενα ή και πολύ περισσότερα βηματα πισω, νιωθει και ο ιδιος σαστισμενος και συχνα "δεν τα καταφέρνει" με το τάισμα,το μπάνιο, την αλλαγή της πάνας του μωρού.Οι γιαγιαδες απο την αλλη,συχνα ειναι κοντα στην μητερα. Η σταση τους ομως πολλες φορες ειναι επικριτικη και παρεμβατικη και καταφερνουν να πολλαπλασιασουν το αγχος της μητέρας και τον εκνευρισμό της.

Η νέα μητέρα λοιπόν, είναι μέρες που αισθάνεται "αβοήθητη" , κουρασμένη, πως δεν θα τα βγάλει πέρα. Η βοήθεια από τον σύζυγο είναι ανεπαρκής, η γιαγιά παρεμβαίνει και το ίδιο της το μωρό δείχνει να της ζητά ολοένα και περισσότερα.

Συμπτωματα επιλοχειου καταθλιψης:


  • Η μητερα δεν θέλει το παιδι. "Παρτε το λίγο να ηρεμησω", παραιτειται πολλες φορες απο την φροντιδα του,το αφηνει πληρως στην γιαγια.
  • Η μητερα αδιαφορεί για το παιδι. "Αστο να κλαιει,μόλις το ταισα και το αλλαξα"...
  • Η μητερα ειναι ενίοτε επιθετική προς το παιδι.Του βαζει τις φωνες,το ταρακουνα : "Παψε επιτελους,τι αλλο θες?!"
  • Η μητερα παραμελει τον εαυτο της. Κανει μπανιο σποραδικα,δεν αλλαζει ρουχα,κυκλοφορει στο σπιτι με το ιδιο νυχτικο για μερες,δεν καλλωπιζεται ποτε,δεν χτενιζει καν τα μαλλια της,δεν πλενει το προσωπο της, τα δοντια της, αποφευγει να κοιταξει τον καθρεφτη.
  • Η μητερα μοιαζει να ειναι αφηρημενη.Δεν θυμαται αν ταισε το παιδι, ποτε αυτο ενεργηθηκε, αν εκανε αποστειρωση.Ξεχνα να φαει ακομη και η ιδια, ξεχνα πραγματα που μολις συζητησε.
  • Η μητερα ειναι κυκλοθυμικη. Κλαιει συνηθως για ωρες ολοκληρες,κλεινεται στον εαυτο της, αισθανεται ντροπη για ολα οσα τις συμβαινουν, δεν τα κατανοει καν, νευριαζει με πραγματα που προηγουμενως δεν την ενοχλουσαν ποτε (γιατι η τηλεοραση ειναι ανοικτη, γιατι δεν εχουμε κρυο νερο στο ψυγειο, γιατι αργει ο θερμοσιφωνας να ζεστανει το νερο).Συχνα,η εκφραση της γλυκαινει  παρουσια του μωρου,αλλα και παλι μπορει να ξεσπασει αψυχολογητα ανα πασα στιγμη.


Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι υπόθεση όλων. Για το λόγο αυτό, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ λειτουργεί τη Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας – 210-9319054 -  από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ – 9.00 μ.μ, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους και μαίες).

Εαν αναγνωρίσατε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας, στην σύζυγό σας, στην κόρη σας που μόλις έγινε μητέρα , ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.

Να μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να φροντίσετε ακόμη καλύτερα και το νεογέννητο μωρό σας. Να είστε καλά !



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :