Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΚΟΛΙΚΟΙ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ : ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ... ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ !

Τι είναι οι κολικοί (περιφραστικός ορισμός): Είναι σχεδόν καθημερινά επεισόδια εντονότατου κλάμματος που "ταλαιπωρούν" το μωρό μας και κατ' επέκταση σηκώνουν στο πόδι όλο το σπίτι. Η διάρκεια τους μπορεί να ποικίλλει από 1-2 εως και αρκετές (>4-5) ώρες. Συνηθέστερα κάνουν την εμφάνιση τους το απόγευμα και μπορεί να επεκτείνονται εως το βράδυ. Κατά τα επεισόδια, το μωρό μας κλαίει αδιάκοπα. Το πρόσωπο του κοκκινίζει. Σφίγγει τις γροθιές του και κάμπτει με δύναμη τα πόδια προς την κοιλιά. Εν συνεχεία τα εκτείνει, τις περισσότερες φορές ασύγχρονα.

Τι είναι οι κολικοί (ο "αυστηρός" ορισμός): Επεισόδια έντονου κλάμματος ενός - κατά τα άλλα -  υγιούς βρέφους που διαρκούν 3 και πλέον ώρες την ημέρα για 3 και πλέον ημέρες την εβδομάδα και έχουν συνολική διάρκεια 3 και πλέον εβδομάδων. 


Ω Θεέ μου...ξεκίνησε πάλι !

Γιατί το μωρό μου κάνει κολικούς ; Μολονότι το τι μπορεί να ακούσετε, δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση που να τεκμηριώνεται απολύτως ικανοποιητικά. Πιθανολογούνται :

α) Συμπτώματα από το ανώριμο γαστρεντερικό λόγω μυικών σπασμών του αυξανόμενου εντερικού σωλήνα.

β) Μετεωρισμός και κοιλιακά άλγη από την κατάποση αέρα κατά τα γεύματα.

γ) Κλάμμα απότοκο οπισθοστερνικού οισοφαγικού άλγους λόγω παλινδρόμησης περιεχομένου από το στομάχι από τον ακόμη ανώριμο οισοφαγικό σφιγκτήρα του άνω στομίου του στομάχου.

δ) Συμπτώματα που σχετίζονται σε αντίδραση στις πρωτείνες του αγελαδινού γάλακτος

ε) Νεότερες απόψεις ενέχουν ψυχοσωματικούς παράγοντες του βρέφους και μια ευερεθιστότητα από την αδυναμία επικοινωνίας των αναγκών του με την μητέρα.

Εαν πραγματικά υπάρχει βάσιμη λογική στους δύο τελευταίους παράγοντες, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τις στατιστικές που δείχνουν ότι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά εμφανίζουν μικρότερη συχνότητα βρεφικών κολικών. 




Εμφανίζουν όλα τα βρέφη κολικούς ;

Σχεδόν όλα. Αυτό που ποικίλλει (αλλά είναι ουσιώδους σημασίας) είναι η συχνότητα, η διάρκεια και ο χρόνος εμφάνισης. Συνηθέστερα οι κολικοί άρχονται μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής και διαρκούν μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

Οδηγίες αντιμετώπισης :  

Μην βιαστείτε να διαβάσετε. Πριν αρχίσετε να εφαρμόζετε σωρηδόν ποικίλες λύσεις, να θυμάστε ότι οι βρεφικοί κολικοί δεν εγκυμονούν κανένα πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του παιδιού σας, και είναι μια διαδικασία από την οποία περνούν όλα τα μωρά.

Απολύτως ασφαλή μέτρα ( αυτά μας αρέσουν...) : 

1. Φροντίζω για την σωστή τεχνική σίτισης του μωρού μου. Το κρατώ σε όσο το δυνατόν λιγότερο οριζόντια θέση. Εαν θηλάζω, φροντίζω το στοματάκι του μωρού να εφαρμόζει καλά γύρω από την θηλαία άλω, ούτως ώστε οι απομυζητικές του κινήσεις να οδηγούν στην σωστή σύνθλιψη του μαστού και την κατάποση γάλακτος και όχι αέρα. Εαν το μωρό μας δεν θηλάζει, κρατώ το μπιμπερό αρκετά κάθετα ούτως ώστε η θηλή του να είναι γεμάτη πλήρως με γάλα και όχι αέρα. Υπάρχουν μπιμπερό με ειδικά για αυτόν τον σκοπό, αλλά και ειδικές αντικολικές θηλές.




2. Το ρέψιμο βοηθά στην αποτελεσματική αποβολή του αέρα και την καλύτερη πέψη της τροφής. Σταματώ 1-2 φορές το γεύμα του μωρού και προσπαθώ να το κάνω να ρευτεί. Δεν το παρακάνω κάθε λίγο και λιγάκι με κίνδυνο να αποσυντονίσω πλήρως το γεύμα και το παιδί.

3. Πολλά βρέφη κατά την έναρξη των κολικών φαίνεται ότι ανακουφίζονται από την άσκηση πίεσης στην κοιλίτσα τους. Παραθέτουμε την παρακάτω χρήσιμη εικόνα :




4. Κάνω το μωρό μου "να ξεχαστεί".  Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι μπορούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του μωρού όταν το εκθέσουμε σε μια κατά τα άλλα ενοχλητική πηγή ήχου (ηλεκτρική σκούπα,απορροφητήρας). Επίσης, εαν το μωρό μας παίρνει πιπίλα του την δίνουμε. Η βόλτα με το αυτοκίνητο,ακόμη, φαίνεται οτι ηρεμεί ορισμένα μωρά.

5. Κάνω ένα ήπιο μασάζ με απαλές κυκλοτερείς κινήσεις χρησιμοποιώντας βρεφικό λαδάκι στην κοιλίτσα του μωρού μας.




6.Κρατώ το μωρό μου αγκαλιά και προσπαθώ να ζεστάνω την κοιλίτσα του, συχνά χρησιμοποιώντας ένα μπιμπερό με ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Ξεκινούμε λοιπόν, πάντοτε από τα παραπάνω μέτρα υπό την έννοια ότι είναι εντελώς ακίνδυνα για το μωρό μας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα ανακουφίσουν σε έναν βαθμό την ένταση των συμπτωμάτων.

Διαιτητικά μέτρα (δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα) :

1. Συστήνουμε στην μητέρα που θηλάζει να περιορίσει στην διατροφή της τροφές που μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό στο μωρό. Της συστήνουμε να αποφύγει τα πολλά λαχανικά με ιδιαίτερη οσμή (σκόρδο,κρεμμύδι,κόκκινο λάχανο) και τα πολλά όσπρια. Συστήνεται ακόμη η αποφυγή στιγμιαίου καφέ (φραπέ,νες) και του αλκοόλ.

2. Ειδικές βρεφικές formulas (γάλατα). Υπάρχουν γάλατα που η πρωτεινική τους σύσταση και η ωσμωτικότητα τους βοηθούν στην μείωση των κολικών. Είμαστε φειδωλοί σε αλλαγές γάλακτος και πάντα αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο μας.

3. Κατ' αντιστοιχία ορισμένοι συστήνουν τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών από την διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Φαρμακευτικά μέτρα : 

Βεβαίως και δεν είναι η προτεραιότητά μας. Ευτυχώς συνήθως κάνουμε λόγο για ουσίες χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αποτελεσματικότητα ΟΛΩΝ είναι αμφίβολη.

1. Σιμεθικόνη. Δεσμεύει τον ελεύθερο αέρα του στομάχου σε μεγάλες φυσαλίδες, διευκολύνοντας την απομάκρυνση του. Γίνεται καλά ανεκτή, αλλά η αποτελεσματικότητα της αμφισβητείται από διπλές τυφλές μελέτες. Στην πράξη φαίνεται όμως, ότι σε κάποιο βαθμό βοηθά.

2. Προβιοτικά. Γενικώς γίνεται μια προσπάθεια τα προβιοτικά να παρουσιαστούν ως "πασπαρτού" για μια σειρά από εκδηλώσεις του πεπτικού (μετεωρισμός,κοιλιακό άλγος,δυσαπορρόφηση, δυσκοιλιότητα). Γίνονται επίσης καλώς ανεκτά, χωρίς να αναφέρονται ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

3. Αντιχολινεργικά (οματροπίνη). Χρησιμοποιείτο παλαιότερα και δυστυχώς ακόμα και σήμερα από συναδέλφους. Έχει αντισπασμωδική δράση στο έντερο, αλλά ενδεχόμενες σοβαρότατες ανεπιθύμητες ενέργειες που καθιστούν την χρήση τους μη αποδεκτή.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ : 

1. Δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο πανικός και η βιασύνη είναι κακοί σύμβουλοι. Η ένταση και ο επακόλουθος εκνευρισμός στο σπίτι μπορούν να επιδεινώσουν την εικόνα των κολικών.

2. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε μωρό που κλαίει δεν σημαίνει εκ των προτέρων  ότι αυτή η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα κολικών. Ιδίως εαν δεν έχουμε καλή εμπειρία στο θέμα από προηγούμενα μας παιδιά, επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο απογευματινές ώρες και του ζητούμε να εξετάσει το μωρό.

3. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε στο μωρό φάρμακα.

4. Δεν δίνουμε στο μωρό μας αντιχολινεργικά.

5. Δεν αλλάζουμε συνέχεια το γάλα του παιδιού μας. 

6. Δεν διακόπτουμε τον θηλασμό. Είμαστε φειδωλοί στο να επιβάλλουμε διαιτητικούς περιορισμούς στην θηλάζουσα.




Σε όλες τις περιπτώσεις να μην ξεχνούμε ότι οι κολικοί του πρώτου τριμήνου είναι μια φυσιολογική εκδήλωση των πρώτων μηνών της ζωής. Κάθε μωρό είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Εφαρμόζω λοιπόν μεθοδικά μια σειρά από ασφαλή μέτρα και διαπιστώνω ποια είναι αυτά που βοηθούν το δικό μου μωρό ικανοποιητικά. Βρίσκομαι πάντοτε σε συνεχή επαφή με τον παιδίατρο μου και τον ενημερώνω έγκαιρα για οποιαδήποτε εξέλιξη (άρνηση του παιδιού να σιτιστεί, επιδείνωση των κολικών, αλλαγή της χροιάς του κλάμματος σε ιδιαίτερα οξύ και υψίσυχνο). Εξοπλίζω τον εαυτό μου με τα δύο βασικότερα όπλα ενός γονιού : την υπομονή και την αγάπη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :