Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Σωστά (πολύ σωστά) καταργήθηκε ο καθολικός εμβολιασμός των μαθητών της Α' Δημοτικού έναντι της φυματίωσης. Ένας εμβολιασμός αναχρονιστικός και άστοχα τοποθετημένος χρονικά. Σας παραθέτω συνέντευξη μας στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Η συνέντευξη δόθηκε αρχές Μαίου. Δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 15ης Μαίου 2016. Η συνέντευξη υποστήριζε ανοικτά την άποψη, ότι το εμβόλιο πρέπει να καταργηθεί και ότι πρέπει πια να εμβολιάζονται μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου !

Την επομένη (Δευτέρα 16 Μαίου) , το Υπουργείο Υγείας εκδίδει εγκύκλιο που λέει ότι....το εμβόλιο καταργείται και θα γίνεται πλεον επιλεκτικός μόνο εμβολιασμός.

Φυσικά, το Υπουργείο δεν περίμενε να διαβάσει την δική μας γνώμη (που δεν είναι καν δική μας, απλά την υιοθετούμε απόλυτα) , αλλά όλο αυτό δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα : Η παιδιατρική μπορεί και πρέπει να αλλάξει ! 

Επόμενο στοίχημα : Η πλήρης κατάργηση της Mantoux (δοκιμασία φυματινοαντίδρασης).  

Δεν βρίσκουμε καμμία απολύτως αξία στην αδιάκριτη τέλεση της στο σύνολο των νηπίων. Λόγω αυτής της επιμονής, πολλοί γονείς λανθασμένα έχουν την εντύπωση ότι και η Mantoux είναι "κάτι σαν εμβόλιο". Η Mantoux είναι ένα τεστ, απλά ένα εργαλείο δηλαδή στα χέρια του παιδιάτρου, το οποίο χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό μέσο σε περιπτώσεις διερεύνησης συγκεκριμένων συμπτωμάτων (παρατεινόμενο εμπύρετο, χρόνιος βήχας, στασιμότητα κτλ). Δεν καταλαβαίνουμε ως εκ τούτου, γιατί πρέπει να πουμε ότι κάθε παιδί που γίνεται 4 ετών θα πρέπει να κάνει απαραίτητα και από μια Mantoux. Όχι, θα κάνει ΜΟΝΟ το παιδί το οποίο στοχευμένα το διερευνούμε για κάτι. Ξέρω τι θα σκεφτείτε μερικοί..."Με αυτόν τον τρόπο θα χάσουμε από το ιατρείο αρκετές επισκέψεις". Δεν πειράζει. Θα κερδίσουμε σε λογική. Και αυτό μετράει από μόνο του για κάτι, έτσι δεν είναι ;

ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ



Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ; ΟΙ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ "ΞΕΓΕΛΟΥΝ" ;

Εαν έπρεπε να διαλέξουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο καθημερινά, θα ήταν η εμμονή της ελληνικής οικογένειας με το σωματικό βάρος του βρέφους. Δικαιολογημένη ; Ναι σε έναν βαθμό, αφού εμείς οι παιδίατροι την έχουμε "επιμελώς" καλλιεργήσει.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Η νέα μαμά, σχεδόν πάντα, θα αισθανθεί σε κάποιο ορισμένο χρονικό σημείο ότι το "ίσως το γάλα της δεν είναι αρκετό". Την ανασφάλεια της αυτή θα ενισχύσει η πάγια πεποίθηση της ελληνίδας γιαγιάς ότι "το μωρό δεν χορταίνει", αλλά και ο παιδίατρος που θα "διαβάσει" την κατάσταση και θα σιγοντάρει, είτε με άμεση εισαγωγή συμπληρώματος, είτε με επιπλέον επισκέψεις.


ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΜΟΙΑΖΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι ίδιο : Προσθήκη άγχους και φορτίου στους ώμους της νέας μαμάς (μιας και είναι "ανέμελη" και "ξεκούραστη"), διακοπή του θηλασμού και ένα σκηνικό αγωνίας γύρω από ένα απολύτως φυσιολογικό μωρό !
Πόσο βάρος πρέπει να προσλαμβάνει ένα μωρό (ανά μέσο όρο) ;
1ος - 3ος μήνας :   μ.ο  700 γρ  
3ος - 6ος μήνας :   μ.ο  450 γρ
6ος - 12ος μήνας : μ.ο  250 γρ
Ακόμη πιο πρακτικά : 
Ένα βρέφος στους 4 μήνες πρέπει να έχει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το βάρος γέννησης.
Ένα βρέφος στους 12 μήνες πρέπει να έχει ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το βάρος γέννησης.

Τι δεχόμαστε για τα νεογέννητα ; 
Όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος τις πρώτες ημέρες ζωής. Η απώλεια αυτή είναι απολύτως αποδεκτή εαν κινείται σε επίπεδα κάτω του 10 %.  Η πλειοψηφία των βρεφών θα έχουν ξανακερδίσει πίσω αυτό το βάρος μέχρι την 14η ημέρα ζωής.

Η πρόσληψη βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη μπορεί τις πρώτες 20 ημέρες να κινηθεί σε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, μέχρι να εγκατασταθεί σωστά ο μητρικός θηλασμός. Όταν αυτό γίνει, το βρέφος θα αναπληρώσει αυτό το χαμένο έδαφος. Εως τότε, πρέπει να φροντίζουμε το μωρό μας να μπαίνει στο στήθος αρκετά συχνά. Αυτό θα διασφαλίσει την όσο το δυνατόν επαρκέστερη σίτισή του, αλλά παράλληλα θα δράσει και ως ερέθισμα για την αύξηση της παραγωγής της μαμάς. Παράλληλα, ελέγχουμε την διούρηση και την αφόδευση του παιδιού, και βάζουμε κατά προσέγγιση ένα μίνιμουμ από 6-8 πάνες ημερησίως επαρκώς κατουρημένες.

ΒΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΑΝΕΣ ;

Το μωρό μου πήρε λιγότερο βάρος από "όσο έπρεπε". Τι μπορώ να κάνω ;
Το "όσο έπρεπε" είναι ένας όρος σχετικός. Ακόμη και οι ανωτέρω τιμές που δίδονται είναι μέσοι όροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται ένα βρέφος να κινηθεί κάτω από αυτές για μια συγκεκριμένη περίοδο. Εαν όμως ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ για μεγαλύτερο διάστημα το μωρό μας δεν αυξάνει ικανοποιητικά το βάρος του, ή για περίοδο ενός μήνα δεν πάρει καθόλου (ή ελάχιστο) βάρος , τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε.
1. Εαν το βρέφος είναι αποκλειστικά θηλάζον, τότε προσπαθούμε να ελέγξουμε το πώς και το πόσο θηλάζει η μαμά. Παράλληλα, προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή της είτε με μηχανικό τρόπο (αντλήσεις), είτε με διαιτητικό (τσάι θηλασμού, μαγιά, τριγωνέλλα).
2. Εαν το βρέφος πίνει ξένο γάλα, ελέγχουμε τις χορηγούμενες ποσότητες. Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα μωρό σιτιζόμενο με σκονόγαλα ; Απάντηση : Το βάρος του επι 110 εως 150. Παράδειγμα : Ένα μωρό βάρους 5 κιλών, πρέπει να πιεί μεταξύ 550 και 750 ml γάλακτος ανά ημέρα. Ο υπολογισμός αυτός που είναι κατά προσέγγιση, δεν ισχύει με τον ίδιο τρόπο για τα θηλάζοντα βρέφη, αφού το μητρικό γάλα είναι ένα τρόφιμο που δυναμικά μεταβάλλεται. 

3. Σε βρέφη του δευτέρου εξαμήνου ζωής, που έχει γίνει εισαγωγή στερεών : Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο του παιδιού μας με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας (προσθήκη αβοκάντο στην φρουτόκρεμα, προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας ελαιόλαδου στο φαγητό, προσθήκη βουτύρου, εισαγωγή ταχίνι στο απογευματινό γεύμα). Μια ακόμη συνηθισμένη πρακτική είναι να δίνουμε μια δεύτερη μερίδα από το θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα και το απόγευμα, αντί κρέμας.

Τέλος, σε κάθε βρέφος με πλημμελή πρόσληψη βάρους, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτό φαίνεται ότι καλύπτεται θερμιδικά, σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης, η οποία στην βρεφική ηλικία μπορεί να προβάλλει "σιωπηλά" μόνο με στασιμότητα βάρους.

ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ;


Οι καμπύλες ξεγελούν....

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή κλινική πράξη, μέσα από το οποίο ελέγχουμε την σωματική ανάπτυξη του βρέφους. Δυστυχώς, πολλές φορές , στα πλαίσια μιας γενικότερης ιατρικοποίησης και αμυντικής ιατρικής που ασκείται, μπορεί να γίνουν μέσο άσκησης δυσανάλογης πίεσης στους γονείς.

Οι καμπύλες που περιέχονται στο βιβλιάριο του παιδιού σας, δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στα τρέχοντα "μέτρα" του παιδιατρικού πληθυσμού. Έχουν καταρτιστεί 15 χρόνια πριν και αφορούν ένα πληθυσμό παιδιών σχεδόν αποκλειστικά σιτιζόμενο με ξένο γάλα. Υπάρχουν οι καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι περισσότερο ακριβείς, αλλά τα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη έχουν τις δικές τους καμπύλες, όπως και τα βρέφη που είναι πρόωρα (Fenton Preterm Growth Charts). Το μωρό μας, λοιπόν, μπορεί να "έπεσε" ή να "ανέβηκε" στις καμπύλες, αλλά τελικά και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το ερώτημα : "Ναι, αλλά σε ποιές καμπύλες ;" 

ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΘΗΛΑΖΟΝΤΩΝ

ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΠΡΟΩΡΩΝ

ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ




Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας δώσουμε ένα μήνυμα το οποίο σχεδόν καθημερινά μοιραζόμαστε στο ιατρείο μας : ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ! Ο παιδίατρος δεν είναι εκεί μόνο για να ζυγίσει. Η ανάπτυξη του βρέφους αξιολογείται συνολικά μέσα και από την κλινική - νευρολογική - αναπτυξιακή εξέταση του. Οφείλουμε να διώξουμε από τους γονείς το άγχος της ζυγαριάς. Στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται διερεύνηση είτε παρέμβαση, αυτό θα γίνει μεθοδικά και οργανωμένα και με γνώμονα το καλό του παιδιού και μόνο. Δεν έχει καμμία σημασία εαν το μωρό της γειτόνισσας είναι πιο "γεμάτο" από το δικό σου (οι άνθρωποι όλοι δεν βγαίνουν από το ίδιο καλούπι) , έχει όμως σημασία και τα δύο μωρά να είναι απολύτως υγιή.




Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ - ΟΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Το μωρό μας μέχρι τον 6ο μήνα ζωής σιτίζεται αποκλειστικά με γάλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέχρι τους 6 μήνες ζωής.

Το μωρό μου δεν χρειάζεται νερό ; Όχι. Είτε πίνει μητρικό γάλα, είτε γάλα σε formula, αμφότερα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του παιδιού μας σε υγρά. 

Να του δίνω βρεφικό τσάι ; Όχι ιδιαίτερα. Το βρεφικό τσάι χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις κολικών ή δυσκοιλιότητας. Το τσάι είναι υγρά που έχουν όγκο, αλλά όχι θερμίδες. Εαν το παρακάνουμε, θα φουσκώσουμε με υγρά το μωρό μας και ακολούθως θα μας "αρνηθεί" το γάλα.

Πότε πρέπει να αρχίσω στο μωρό μου στερεές τροφές ; Στην καθημερινή πρακτική οι απόψεις διίστανται.

Το "πολύ αργά" είναι πρόβλημα : Από τον 6ο μήνα και μετά, το γάλα, αν και παραμένει πολύτιμο σαν τροφή, δεν επαρκεί ώστε να καλύψει ενεργειακά το μωρό μας. Έχει ακόμα διαπιστωθεί ,σε πλειάδα ερευνών, ότι η καθυστερημένη εισαγωγή ορισμένων τροφών στην διατροφή του παιδιού  μπορεί να ευθύνεται για αυξημένα ποσοστά τροφικών αλλεργιών.

Το "νωρίς" είναι επίσης πρόβλημα : Υπάρχουν πρακτικές οι οποίες υπαγορεύουν την εισαγωγή στερεών τροφών από τον 4ο μήνα. Η εμπειρία δείχνει ότι ελάχιστα είναι εκείνα τα μωρά τα οποία νευροαναπτυξιακά είναι πανέτοιμα να σιτιστούν από τόσο νωρίς. Το μικρό μωρό πολλές φορές "αγωνίζεται" να προσλάβει την τροφή με το κουτάλι και να την επεξεργαστεί. Πολλές φορές απεμπολίζει το κουτάλι με την γλώσσα του ή φτύνει την τροφή.  Όλα αυτά δημιουργούν δυσάρεστες πρώτες εμπειρίες, που διαταράσσουν την ανάπτυξη μιας ομαλής σχέσης του παιδιού με την διατροφή του και πολλές φορές το ακολουθούν και μετέπειτα.

Προσωπική τακτική: η εισαγωγή των στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα (5+ μηνών) και σύσταση για συνέχιση του θηλασμού, όπου αυτό είναι εφικτό, εως την ηλικία των 12 μηνών ή και ακόμη περισσότερο. Η τακτική αυτή εναρμονίζεται με την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

6-12 ΜΗΝΩΝ :

- Η σειρά εισαγωγής είναι ενδεικτική, όχι απόλυτη.
- Οι νέες τροφές εισαγονται μία-μία κάθε φορά. Αφήνουμε μεσοδιαστήματα 3-4 ημερών μεταξύ τους, ώστε το μωρό μας να συνηθίζει στις νέες γεύσεις και υφές και παράλληλα ελέγχουμε για το ενδεχόμενο τροφικών αλλεργιών.

 
ΗΛΙΚΙΑ (ΜΗΝΑΣ)
ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



5+
Α) Σταδιακή εισαγωγή φρούτων εποχής.

Β) Χορτόσουπα (πατάτα/γλυκοπατάτα – καρότο – κολοκυθάκι – σέλινο - μπρόκολο). Σε επόμενο γεύμα προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια. 
Αποφεύγουμε αρχικώς το σπανάκι.

6+
Α) Κρεατόσουπα. Προσθέτουμε στην χορτόσουπα:
- Μοσχαράκι (προτιμάται το τμήμα «ποντίκι» ή «ελιά»)
- Αρνάκι/κατσικάκι
γάλακτος
- Στήθος κοτόπουλο 
(αφαιρώ πέτσα)
- Κουνέλι   


Β) Όσπρια (φακές,φασόλια και ρεβύθια καλά καθαρισμένα από την φλούδα)

6 - 7 +
Τροφές που περιέχουν γλουτένη
      
-  Δημητριακά (βρώμη, κεχρί)          -  Ζυμαρικά (τραχανάς, κριθαράκι,κοφτό μακαρονάκι, πεπονάκι, αστεράκι και ρύζι)

8+
Α) Μετάβαση σε μερικώς μόνο αλεσμένες τροφές. Μαλακές τροφές πατημένες με το πηρουνάκι.

Β) Κρόκος αυγού διαλυμένος.
Γ) Γιαούρτι ( + δημητριακά / φρέσκα φρούτα)

10+
Α) Ψάρι


Β) Ασπράδι αυγού
Γ) Μέλι άνω του έτους





  • Κατά την παρασκευή των γευμάτων χρησιμοποιούμε φρέσκο νωπό ελαιόλαδο (στο τέλος).
  • Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής απαγορεύεται το αλάτι και η ζάχαρη.
  • Η εισαγωγή του φρέσκου γάλακτος γίνεται απαραίτητα μετά το έτος και ιδανικά μετά τους 18 μήνες ζωής. 
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ 10 ΜΗΝΩΝ ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ...


ΟΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΡΕΜΕΣ :

Οι έτοιμες κρέμες (βανίλια,ρυζάλευρο,farin lactee) δεν έχουν πολλά να προσφέρουν από διατροφικής άποψης στο παιδί. Παρ'όλα αυτά είναι ένα mainstream προιον που πολύς κόσμος επιλέγει. Προσωπικά όχι. Θεωρούμε παράλογη την χρήση φρουτόκρεμας σε σκόνη, δεν μπορούμε να βρούμε τον λόγο να συστήσουμε σε ένα παιδί την εισαγωγή μπισκοτόκρεμας.

ΤΟ GOJI BERRY ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ! ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ "ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ" (screenshot από το E-Lactancia, Ευρωπαική βάση δεδομένων καταλληλότητας τροφίμων/φαρμάκων για τον μητρικό θηλασμό)

BABY LED WEANING : Είναι μια τακτική που μας δυσκολεύει ιδίως στο παράθυρο 6-9 μηνών. Στους 8-9 μήνες που ούτως ή άλλως ένα βρέφος μπορεί να κάνει την μετάβαση σε μερικώς ή μη αλεσμένες τροφές, μπορούμε να το προσπαθήσουμε με περισσότερες αξιώσεις, πάντοτε με τον εξής αστερίσκο * χρειάζεται προσοχή : Ο κίνδυνος εισρόφησης τροφής είναι υπαρκτός.


Τέλος, να μην ξεχνούμε ότι κάθε μωρό είναι και ένας διαφορετικός άνθρωπος. Έχει τα δικά του "θέλω", αλλά και τους δικούς του ρυθμούς. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο "φάρος" που θα μας οδηγήσει στο διαιτολόγιο του μωρού μας, οφείλει να είναι η μεσογειακή διατροφή.