Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΓΚΥΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ !

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν οι έγκυες τους καλοκαιρινούς μήνες;  Ορισμένοι  κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι οι εξής:






Μαμά και "μωρό" κολυμπάνε 2 σε 1

• Προτιμήστε τις πρωινές ώρες για τις  καθημερινές σας δουλειές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα σχετικά χαμηλές.
• Αποφύγετε να κυκλοφορείτε κατά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι αυξημένη.
• Σε περίπτωση καύσωνα φροντίστε να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενο ή σε δροσερό, καλά αεριζόμενο χώρο.
• Σε περιπτώσεις που δε μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιείστε καπέλο και ελαφρά ρούχα, τα οποία κατά προτίμηση να καλύπτουν όλο το σώμα.
• Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα λινά και βαμβακερά υφάσματα.
• Κάντε συχνά δροσερά ντους.
• Όταν κάθεστε φροντίστε τα πόδια σας να βρίσκονται ψηλά, για να αποτραπεί η δημιουργία οιδημάτων (πρήξιμο) των κάτω άκρων.
• Κοιμηθείτε τα μεσημέρια.
• Να ενυδατώνεστε συχνά με τη λήψη άφθονων υγρών.
• Αν νιώσετε κούραση και εξάντληση μην επιμείνετε να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα σας. Ξεκουραστείτε σε δροσερό χώρο και πιείτε άφθονα υγρά.
• Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται συχνά έντονη φαγούρα (εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών), η οποία γίνετε εντονότερη το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης και του ιδρώτα. Τα χλιαρά ντους και η χρήση ενυδατικής κρέμας μπορούν να σας ανακουφίσουν.
• Για τις διακοπές σας αποφύγετε προορισμούς, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαιευτήριο ή νοσοκομείο.
• Για τις μετακινήσεις σας προτιμήστε μέσα μεταφοράς που διαθέτουν κλιματισμό. Αν πρόκειται να κάνετε μακρινές διαδρομές, φροντίστε ανά μια με δυο ώρες, να σταματάτε για να περπατήσετε για λίγο.


Άσκηση και θάλασσα

• Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ηλιακή ακτινοβολία επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης φλεβίτιδας. Τα αυξημένα επίπεδα μελανίνης, μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο. Τέλος, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε αποβολές ή πρόωρο τοκετό.
• Η κολύμβηση αποτελεί πολύ καλή άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκυος θα πρέπει να κολυμπάει πάντοτε με την παρουσία συνοδού, ο οποίος θα μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. Επιλέξτε καθαρές και όχι πολυσύχναστες παραλίες . Η κολύμβηση θα πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει κύμα.
• Τα θαλάσσια σπορ δεν επιτρέπονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Αλλάξτε μαγιώ αμέσως μετά το μπάνιο και μην κάθεστε πάνω στην άμμο, για να προφυλαχθείτε από την ανάπτυξη κολπίτιδας και μυκητιάσεων.
• Αν γυμνάζεστε ή και για το περπάτημα, προτιμήστε τις πρωινές ή βραδινές ώρες.
• Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.
• Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της οποιασδήποτε μορφής άσκησης να ενυδατώνεστε με άφθονα υγρά, σε συχνά χρονικά διαστήματα.


Διατροφή
• Είναι απαραίτητο να ενυδατώνεστε συχνά, πίνοντας δροσερό νερό και χυμούς.
• Αποφεύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων.
• Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και παγωτού, γιατί περιέχουν πολλά σάκχαρα. 
• Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
• Μειώστε την κατανάλωση του αλατιού, για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και τη δημιουργία οιδημάτων.
• Φροντίστε τα τρώτε πολλά μικρά γεύματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Το δείπνο θα πρέπει να είναι δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο και να συνοδεύεται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά φαίνεται ότι διευκολύνει τον ύπνο.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ; ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ; ΣΚΟΤΩΝΩ ΤΗΝ ΜΥΓΑ ΜΕ ΜΥΓΟΣΚΟΤΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ.

Ενα απο τα συχνοτερα προβληματα που αντιμετωπιζουμε στην παιδιατρικη ειναι η χρηση φαρμακων απο συναδελφους  σε βαθμο δυσαναλογο με το προβλημα του παιδιου.Το παιδι μπαινοντας στον ιατρειο μπορει ευκολοτατα να φορτωθει με 5 και 6 διαφορετικα φαρμακα ακομη και για κατι απλο,για μια "αθωα" ρινιτιδα λογου χαρη.Τα ιδια 5 και 6 φαρμακα ο ιδιος γιατρος θα τα δωσει και σε μια κριση ασθματος και σε μια λοιμωξη του αναπνευστικου και σε μια αλλεργικη αντιδραση...

Τελικως μεσα σε αυτο τον συρφετό πολυφαρμακίας που στην ευχη κρυβεται η παιδιατρικη;Το ιστορικο,η κλινικη εξεταση,η ορθη διαγνωση,η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ θεραπεια ; Απαντω: ΠΟΥΘΕΝΑ! Στην Παιδιατρικη ΔΕΝ εχουμε την πληθωρα των φαρμακων που χρησιμοποιει ο παθολογος.Και ευτυχως! Τι εχουμε; Αντιβιώσεις,κορτιζόνη,αντιισταμινικά,εισπνεόμενα.Και αυτα δινονται αφειδως.Καθε φαρμακο εχει ενδειξεις.Πρεπει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ να το δωσεις εκει κι εκει και για αυτον τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ λογο.Στην περιοχη μας ομως,οι ενδειξεις εχουν γινει λαστιχο!Ο κανονας ειναι απλος:ΟΛΑ-ΠΑΝΤΟΥ! Ο κερδισμενος: Ο ειτε ανασφαλης-ειτε αδαής-γιατρος ο οποιος με αυτην την τακτικη "καλυπτει" παν ενδεχομενο!Δεν χρειαζεται να "σκασει" για να ανακαλυψει με ακριβεια απο τι πασχει ο μικρος ασθενης.Εδωσε-εδωσε και ειναι "σε ολα μεσα"! Η μανα; Συνηθως ευχαριστημενη! Αισθανεται οτι το παιδι της ετυχε της δεουσας προσοχης και ναι...δεν λαθεψε.Το παιδι ειχε ΟΝΤΩΣ προβλημα και καλα εκανε που το πηγε στον γιατρο.Δεν ηταν ενα απλο συναχι,μια ιωση της πλακας....ειναι κατι πραγματικα σοβαρο...πως αλλιως να εξηγηθουν οι δυο τσαντες φαρμακα που την εβαλε ο γιατρος να παρει! Και πως αλλιως θα γινοταν το παιδι καλα; Σε δυο μερες το παιδι θα ειναι πολυ καλυτερα και ο σκοπος αγιαζει τα μεσα! Στην συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων,βεβαια, το παιδι θα βελτιωνοταν απο μονο του,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ,αλλα ποιος τα σκεφτεται εκ των υστέρων αυτα;

Γιατρός είσαι . Γιατί να σου είναι τόσο δύσκολο να βρεις τον στόχο ;

Τα παραδείγματα καθημερινά και ενδεικτικά :

1. Μια απλη ιωση. Σαν καμμια δεκαρια που θα περασει καθε παιδι ΚΑΘΕ χρονο! Εχουμε και λεμε: Ενταξει...εχει πυρετο.Θα το παμε στον γιατρο,ΟΚ.Πως αλλιως θα ειμαστε βεβαιοι οτι ειναι μια απλη ιωση και τιποτε αλλο; Ειπε ο γιατρος ιωση; Αρκεί..Λιγη υποστηρικτικη αγωγη (διατροφη-πολλα υγρα-μετρα προφυλαξης) , παρακολουθηση για τυχον επιπλοκες και αυτο ηταν! Ο γιατρος ομως αρχιζει : Εχει μυξα; Βαλε στην μυτη λιγο Otrivin,τωρα που το σκεφτομαι κανε το καλυτερα αναμιξη με κανενα κολλυριο για τα ματια.Εχει και λιγο βηχα ; Δηλαδη ΚΑΙ μπουκωμα ΚΑΙ βηχα; Παρε και ενα αντιισταμινικο γιατι μπορει να ειναι αλλεργια.Και ας μην εχει ακροαστικα...ξεκινα εισπνεομενα,εχετε κανει και παλιοτερα,θα το βοηθησουν το παιδι.Και ενα σιροπακι για το βηχα για να καθαρισει απο τις εκκρισεις μια ωρα αρχυτερα.Τωρα....αν δεις οτι ο πυρετος σε δυο μερες δεν υποχωρησει (υπαρχουν ιωσεις που ευκολα μπορουν να κανουν 7 ημερες πυρετο) ξεκιναμε και μια αντιβιωση. Κανενα προβλημα. Και ναι...το καταλαβατε : Το παιδι ΘΑ γινει καλα.

"Πρέπει να τα πάρω όλα , ΠΑΛΙ;"


2. Ασθματικη κριση. Παλι ξεκινησε ο γνωστος βηχας του παιδιου.Θα ξεκινησουμε σπρει,αλλα θα το παμε στον γιατρο πιο πριν για να μας πει ακριβως που βρισκομαστε.Μεχρι εδω καλα. Τα δυο αγαπημενα σπρει,το μπλε και το πορτοκαλι.ΟΚ.Θα χρειαστουμε και λιγη κορτιζονη;Μπορει.Καποιοι πιο ευφανταστοι θα προσθεσουν και τριτο σπρει ή θα κρατησουν την κορτιζονη για μια εβδομαδα και βαλε! Καποιοι θα κινηθουν στο αλλο ακρο.3-4 μερες κορτιζονη και σταδιακή μείωση! Ο απολυτος αυτοσχεδιασμος.Στο παιδι με ασθμα συχνα συνυπαρχουν αλλεργιες.Το ξερουν ολοι.Ατοπικη δερματιτιδα,τροφικες αλλεργιες,αλλεργικη ρινιτιδα.Συχνα δεν σημαινει παντα. Ομως,να σου και το αντιισταμινικο,να σου και ενα κορτιζονουχο σπρει για την μυτη ή Otrivin και εαν κρατησει λιγο παραπανω και μια αντιβιωση "για να προφυλαξει το αναπνευστικο" του παιδιου.Τι ειπατε; Ξαναγυρισαμε στο "κουστουμι" του πρωτου παραδειγματος ; Χμμμμ....μαλλον ναι.

3. Αλλεργικη ρινιτιδα. Ξεκινησαν τα μπουκωματα του παιδιου.Γνωστη κατασταση.Και αρχισε να βηχει κιολας.Θα το παμε στον γιατρο για να σιγουρευτουμε οτι αυτος ο βηχας δεν συνοδευεται απο ακροαστικα.Ως εδω καλα.Ο γιατρος ακουει το παιδι.Ειναι "καθαρο".Ολο το προβλημα ειναι "απο ψηλα".Ρινίτιδα.Αλλεργική; Ίσως.Τα αντιισταμινικα σαφώς και έχουν θέση.Και ένα κορτιζονούχο σπρει για την μύτη.Μήπως όμως το παιδί χρειαστεί και βοήθεια από λίγη κορτιζόνη συστηματικά ; Η μύξα ίσως δεν είναι εντελώς διαυγής. Πιθανότατα θα έχει θέση και μια αντιβίωση για να "προλάβουμε" τις καταστάσεις. Και τυχόν επιμονή του βήχα στο αλλεργικό παιδί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εισπνεόμενα.

Διαπιστώνουμε τελικώς με λύπη , ότι στο τέλος της ημέρας , όλες οι καταστάσεις εξισώνονται στο χωνευτήρι της πολυφαρμακίας και όλο αυτό απεικονίζει γλαφυρά την "κατάντια" της καθημερινής παιδιατρικής πράξης .Εαν μπει μια μύγα στο δωμάτιο,απλά θα ανοίξεις το παράθυρο και θα περιμένεις για να βγει και πάλι έξω . Εαν αυτό δεν γίνει , θα την χτυπήσεις απαλά με την εφημερίδα ή την μυγοσκοτώστρα.Έτσι δεν είναι ; Έτσι δεν θα κανες ; Θα ήταν όμως λογικό να την χτυπήσεις με βαριοπούλα στον τοίχο για να την σκοτώσεις ή να ρίξεις στο δωμάτιο μια πυρηνική βόμβα ; Οχι . Δεν θα το έκανες ποτε ! Γιατί τότε επανειλλημένα επιτρέπεις να το κάνουν κατ'αντιστοιχία στον οργανισμό του παιδιού σου ; Γιατί εκεί σου φαίνεται λογικό να εξαπολύεις όλο το οπλοστάσιο ακόμη και για τα μικρότερα προβλήματα ;

Δεν θα σκότωνες ποτέ έτσι μια μύγα που μπήκε στο δωμάτιο , έτσι δεν είναι ;


 Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με παραδείγματα...αλλά τι νόημα θα είχε; Εξάλλου είναι πράγματα που όλοι τα γνωρίζουμε . Γι' αυτό και η ευθύνη που φέρουμε είναι μεγάλη ούτως ή άλλως. Το γεγονός ότι είναι ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας την κάνει πολύ παραπάνω από αυτό.Την καθιστά αβάσταχτη. Και εμάς υποχρεωμένους να αλλάξουμε μυαλά . Σήμερα .