Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ - Γ.ΧΑΡΙΤΟΣ


  • 1 στα 15 Ελληνοπουλα
  • H αλλεργία αφορά την πρωτείνη του αγελαδινού γάλακτος

ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΠΤΕΥΘΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ?

1. Βρεφικό έκζεμα στο πρόσωπο του παιδιού (μάγουλα, πηγούνι, περιστοματικά). Είναι η συχνότερη εκδήλωση και συναντάται σε ποσοστό εως και 70%



2. Οίδημα μαλακών μορίων στο πρόσωπο του παιδιού σύντομα μετά το γεύμα. Χαρακτηριστική εντόπιση : πρησμένα βλέφαρα και χειλάκια. Αναζητούμε άμεσα βοήθεια για το όχι συχνό, αλλά υπαρκτό, ενδεχόμενο σοβαρής αναφυλαξίας.

3. Το μωρο μου εμφανιζει συχνες λοιμωξεις του ανωτερου και του κατωτερου αναπνευστικου με εικονα ασθματος και συριγμου,ενω μπορει πολυ συχνα να εχει καταρροη και ρινοεπιπεφυκιτιδες.



4.Γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση η οποια επιμενει παρα το ειδικο γαλα ή την θεραπεια.

5. Επίμονη δυσκοιλιότητα

6 . Μεγάλη ένταση κολικών α' τριμήνου

7. Χαλαρές κενώσεις με πρόσμιξη βλέννης και ενίοτε ίχνη αίματος (αλλεργική εντεροκολίτιδα/πρωκτοκολίτιδα)


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σε θηλάζοντα βρέφη επιχειρούμε να αφαιρέσουμε το αγελαδινό γάλα από την διατροφή της μητέρας. Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση και θα πρέπει να λαμβάνεται με ιδιαίτερη φειδώ μόνο όταν υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός υποψίας. Σε ένα μικρό ποσοστό (~12%) υπάρχει ένδειξη αφαίρεσης και του μοσχαρίσιου κρέατος, το ποσοστό όμως είναι εξαιρετικά μικρό ιδίως εαν συμπεριλάβουμε την αμφιβολία της διάγνωσης και για τον λόγο αυτό εξαιρετικά σπάνια θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε αυτόν τον περιορισμό.

Σε βρέφη που διατρέφονται με ξένο γάλα (formula fed), χορηγούμε ένα γάλα εκτενούς υδρόλυσης το οποίο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 85%. Εαν αποτύχουμε να ελέγξουμε ικανοποιητικά την συμπτωματολογία, τότε (και μόνον τότε...) προχωρούμε σε στοιχειακά γάλατα που δεν εμπεριέχουν πρωτείνες, παρά μόνον αμινοξέα. 

ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ 

Α) Πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν, μολονότι είναι ιδιαίτερα αβέβαιοι για την διάγνωση τους , εν μέσω πιέσεων , να υποβάλλουν την θηλάζουσα μητέρα σε υπερβολικές δίαιτες και περιορισμούς. Το αποτέλεσμα είναι συχνά απογοητευτικό . Η μητέρα εξαναγκάζεται να ακολουθήσει ένα άθλιο διαιτολόγιο σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών για το σώμα της. Συχνά διακόπτει τον θηλασμό που είναι η ΠΛΕΟΝ λανθασμένη κίνηση στην αλλεργία στο αγελαδινό γάλα
Β) Άλλοι πάλι επιλέγουν να χειριστούν την αλλεργία με γάλατα τύπου ΗΑ (μερικής μόνο υδρόλυσης). Μολονότι ενίοτε υπάρχει ένα ποσοστό επιτυχίας εως και 40% , οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφείς. Τα ΗΑ γάλατα δεν έχουν καμμία θέση στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα. Χρησιμοποιούνται μόνο ως γάλα έναρξης σε βρέφη που δεν θηλάζουν και έχουν σαφές οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.

Γ) Η τακτική του να κάνουμε άμεσα το άλμα σε στοιχειακό γάλα (NEOCATE) είναι λανθασμένη και για διατροφικούς λόγους και από πλευράς κόστους.

Δ) Είναι πολύ εύκολο ο παιδίατρος να αστοχήσει στην συγκεκριμένη διάγνωση. Η μικρή ηλικία, η ετερογένεια των συμπτωμάτων, η έλλειψη αξιόπιστων εργαστηριακών δεικτών και η πίεση από μέρος των γονέων για άμεσα αποτελέσματα , οδηγούν στην γρήγορη απόφαση διαιτητικών περιορισμών στις θηλάζουσες και την εισαγωγή ειδικού γάλακτος στα βρέφη που πίνουν formula. Για τον λόγο αυτό, η διάγνωση πρέπει να τεκμηριώνεται κλινικά με την δοκιμασία πρόκλησης, η οποία θα γίνει ιδανικά σε χρόνο 30 ημερών και υπό την εποπτεία του παιδιάτρου. Δυστυχώς, εν μέσω προχειρότητας, η πολύτιμη αυτή διαδικασία παραλείπεται και το παιδιά βαφτίζονται αδιακρίτως "αλλεργικά" , λαμβάνοντας μακροχρονίως ειδικά γάλατα και κρέμες που δεν τους χρειάζονται. Ακόμη όμως χειρότερα, κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος στον αγώνα για την πραγματική διάγνωση του παιδιού.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΤΟΖΗ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ


Πότε το παιδί μου θα μπορέσει να πίει "κανονικό" γάλα ; Με την ωρίμανση του γαστρεντερικού σωλήνα και του ανοσιακού συστήματος , σταδιακά αναπτύσσεται το φαινόμενο της γαστρεντερικής άνοχής (oral tolerance). Το παιδί πλέον μπορεί να σιτιστεί με πρωτείνη αγελαδινού γάλακτος. Το σημείο αυτό χρονικά τοποθετείται διαφορετικά σε κάθε παιδί. Ένα ποσοστό εως και 75% θα έχουν απαλλαγεί από την αλλεργία τους εως την ηλικία των 2 ετών. Σε ηλικία 4 ετών το ποσοστό αυτό θα πλησιάσει το 90%. Τελικώς ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών θα "κουβαλήσουν" αυτήν την αλλεργία στην ενήλικο ζωή.